AI kan op basis van één foto je geaardheid raden
Onderzoekers bepalen met behulp van kunstmatige intelligentie de geaardheid van mensen op basis van één foto.
Onderzoekers van de Stanford University stellen dat onze gezichten veel meer van onze seksuele geaardheid verraden dan het menselijk brein kan interpreteren. Kunstmatige intelligentie kan dat volgens de onderzoekers wel.
Dat blijkt nadat zij een neuraal netwerk trainden met 35.326 foto’s van 14.776 heteroseksuele en homoseksuele mannen en vrouwen, waarbij de verdeling 50/50 was. Na het trainen kon de kunstmatige intelligentie na het zien van één foto de geaardheid van mannen met 81 procent nauwkeurigheid raden, en in het geval van vrouwen met 74 procent nauwkeurigheid.
Mensen konden op basis van dezelfde foto’s maar in 61 procent van de gevallen de geaardheid van mannen juist raden, en in 54 procent bij vrouwen. Als de AI vijf foto’s van dezelfde persoon te zien kreeg, steeg de nauwkeurigheid naar 91 procent bij mannen en 83 procent bij vrouwen.
Uiterlijke kenmerken
Het algoritme heeft zelf zijn criteria bepaald, de onderzoekers hebben geen eigen vooroordelen meegegeven. De kunstmatige intelligentie kijkt op basis van zijn eigen bevindingen zowel naar gezichtstrekken als naar bijvoorbeeld haarstijlen. Volgens de onderzoekers blijkt zo dat homoseksuele mannen vaker ‘gender-atypische’ trekken hebben, zoals smallere kaken, langere neuzen en grotere voorhoofden. Homoseksuele vrouwen zouden dan weer overwegend bredere kaken en kleinere voorhoofden hebben dan heteroseksuele vrouwen.
De resultaten geven volgens de onderzoekers meer inzicht in de manier waarop seksuele geaardheid wordt bepaald. De resultaten ondersteunen de theorie dat geaardheid voor de geboorte wordt bepaald, mede door de blootstelling aan bepaalde hoeveelheden hormonen in de baarmoeder.
Waarschuwen
De onderzoekers waarschuwen wel voor de privacy van homoseksuele mannen en vrouwen. Met de steeds bredere inzet van camera’s met gezichtsherkenning, zou de kunstmatige intelligentie misbruikt kunnen worden om homoseksuele mannen en vrouwen te identificeren. Daarom twijfelden de onderzoekers of zij hun resultaten wel openbaar moesten maken.
Toch wilden zij wetsmakers en de LGBTQ-gemeenschap waarschuwen voor de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en de mogelijke gevolgen daarvan. “We vinden dat de mensen de risico’s moeten kennen, zodat ze de kans hebben voorzorgsmaatregelen te nemen”, aldus de onderzoekers. Ze wijzen daarbij op de gevaren die niet-hetero’s nog in grote delen van de wereld lopen.