Amsterdam krijgt 'deelfietsenplan' voor e-bikes

© E-bike to go

Amsterdam krijgt 'deelfietsenplan' voor e-bikes
25 mei 2017 om 06:24
Update: 25 mei 2017 om 14:34

Je kunt nu in Amsterdam ook elektrische fietsen huren via je smartphone. Klinkt leuk misschien maar de gemeente is niet zo blij met de wildgroei aan geparkeerde huurfietsen in de toch al door fietsen overspoelde stad.

In het Amsterdamse Westerpark staat de eerste container van E-bike to go waar mensen een elektrische fiets kunnen huren. Ook op vier andere locaties, waaronder NDSM-werf en bij de Bijenkorf op het Damrak in de stad kunnen mensen nu een e-bike huren.

Dat gaat met een speciale sleutelapp van het bedrijf, dat op de smartphone staat geïnstalleerd. Een fiets ontgrendelen gaat via bluetooth of 4G en is binnen tien seconden gepiept.

Fiets terugbrengen naar ophaalpunt

Ook het betalen van de fiets gaat automatisch via de app. "We bieden de fietsen aan voor een bodemprijs", zegt E-bike to go-oprichter Jelle Visser. "Je betaalt vijf euro per vijf uur fietsen en tien euro voor tien uur fietsen."

Een fiets moet vooralsnog teruggebracht worden naar het punt waar hij is opgehaald. Volgend jaar moet dat model meer open worden, maar een fiets zomaar ergens achterlaten in de stad voor de volgende gebruiker gaat nooit gebeuren. "Dat heeft verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat de fiets opgeladen moet worden."

Gemeente in actie

Daarnaast is het vanuit de gemeente Amsterdam niet wenselijk dat er meer wildverhuur komt. Het Deense deelfietsplatform Donkey Republic dat ook werkt met een app ging daar al mee de fout in.

De oranje fietsen van dat bedrijf staan overal door Amsterdam en nemen onnodig veel ruimte in. Stadsdeel West komt in actie en gaat vanaf volgende week fietsen van het bedrijf ruimen die in de openbare ruimte worden aangetroffen.

Alternatief voor de tram

Visser zegt met zijn dienst niet te willen concurreren met bestaande fietsplannen. "E-bike to go is een alternatief voor andere vervoersmiddelen, zoals de tram." Inmiddels zijn er zo'n 20 á 30 fietsen van het bedrijf publiekelijk beschikbaar, maar Visser heeft grote plannen. "Volgend jaar willen we zorgen dat je nooit verder dan vijf minuten hoeft te lopen om een e-bike te pakken."

Werk aan de winkel dus, maar waarom eigenlijk geen gewone fietsen? Het antwoord is simpel: "Die heeft iedereen al. Over een aantal jaren is de e-bike de standaard, zoals alles wat geautomatiseerd wordt. Die trend zie je duidelijk ontstaan."

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;medium&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="5999b130-db53-49a1-b20f-b642ac5dc646"></drupal-entity>