'Drone-maker DJI verzamelt geen data zonder toestemming'
Sluist drone-maker DJI stiekem informatie van gebruikers door aan de Chinese overheid? Volgens een Amerikaans onderzoek blijkt daar niets van.
De onderzoekers van Kivu Consulting uit San Francisco concluderen dat DJI geen data verzamelt, doorstuurt of opslaat zonder dat gebruikers daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Flight logs, foto’s en video’s worden alleen doorgestuurd naar een DJI-server als de gebruiker daarvoor kiest. Die servers staan in de Verenigde Staten, bij de clouddiensten van Amazon en Alibaba.
De drones sturen wel standaard informatie door over de performance van de app. Ook wordt er informatie uitgewisseld tussen de DJI-servers en de drone over locaties waar het niet toegestaan is om te vliegen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om die informatie-uitwisseling te deactiveren in de app of om de internetverbinding uit te schakelen, stelt Kivu.
Volkomen krankzinnig
Vorig jaar waarschuwde de Amerikaanse immigratiedienst dat de Chinese overheid via DJI toegang zou kunnen krijgen tot gevoelige data van Amerikaanse opsporingsdiensten die gebruikmaken van DJI-drones. De Chinese drone-maker noemde die suggestie destijds “volkomen krankzinnig’.
Voor het onderzoek mocht Kivu de broncode van DJI bekijken. Het was de eerste keer dat de dronebouwer een externe partij toegang gaf tot de code. “De resultaten van dit onafhankelijke onderzoek bevestigen wat we altijd al hebben gezegd”, aldus Michael Perry, managing director van DJI in de VS. “DJI helpt zijn klanten om hun data privé te houden.”
DJI is de marktleider onder de drone-fabrikanten, met naar schatting ruim 70 procent marktaandeel op de wereldwijde dronemarkt.
Bright interviewde DJI's hoofd communicatie Kevin On vorig jaar in Shenzhen, het centrum van de Chinese tech-industrie. Bekijk de video: