Android krijgt functies tegen overmatig telefoongebruik
Digitaal detoxen

Android krijgt functies tegen overmatig telefoongebruik

8 mei 2018 om 19:37
Update: 9 mei 2018 om 05:59

Google geeft Android nieuwe functies die overmatig gebruik van smartphones moeten tegengaan.

Android krijgt dit najaar nieuwe functies die moeten helpen om te voorkomen dat gebruikers te veel tijd aan hun smartphone besteden. Dat heeft Google dinsdagavond bekendgemaakt

Android-gebruikers kunnen binnenkort per app een tijdslimiet instellen. Als de limiet is bereikt, wordt het icoontje van de app grijs getoond als een visuele reminder. Een andere nieuwe functie toont alles op de telefoon in zwart-wit als het tijd is om te gaan slapen. 

Geen notificaties

Ook kunnen Android-gebruikers in de nieuwe Dashboard-functie zien hoeveel tijd ze in specifieke apps spenderen, hoeveel notificaties ze ontvangen en hoe vaak ze per dag hun telefoon ontgrendelen. Een uitbreiding van de bestaande niet-storen-functie zorgt ervoor dat gebruikers helemaal geen notificaties meer ontvangen. De niet-storen-modus wordt binnenkort ook automatisch geactiveerd als je de telefoon met het scherm naar beneden wordt neergelegd.

De functies komen dit najaar naar het nieuwe Android P en komen eerst via Googles eigen Pixel-smartphones beschikbaar. Of ze ook naar oudere Android-versies komen, is nog niet bekend. Ook YouTube krijgt enkele nieuwe functies die overmatig gebruik kunnen voorkomen. Zo zijn alle meldingen van de YouTube-app in een dagelijks overzicht te ontvangen, in plaats van dat de gebruiker elke notificatie afzonderlijk krijgt.

Digitaal welzijn

Google wil meer aandacht besteden aan 'digitaal welzijn', verklaarde Google-ceo Sundar Pichai tijdens een presentatie op het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van het techbedrijf. Google lanceerde daarom ook een speciale website over dit onderwerp. Pichai zei te hopen dat gebruikers een betere balans kunnen vinden tussen schermtijd en tijd voor belangrijke zaken, zoals hun gezin. "Uit ons onderzoek blijkt dat 70 procent van de gebruikers een betere balans wil vinden", zei Sameer Samat, vice-president productmanagement bij Google.

Apple en Facebook

De druk op grote techbedrijven om meer te doen tegen verslaving aan smartphones en andere gadgets neemt de laatste tijd toe. Twee grote aandeelhouders van Apple drongen er in januari bij de iPhone-maker op aan om nieuwe functies te introduceren om smartphoneverslaving onder jonge gebruikers tegen te gaan. Ze eisten ook dat ouders meer mogelijkheden kregen om de toegang van kinderen tot iPhones te beperken.

De aandeelhouders vroegen ook of Apple onderzoek wilde doen naar de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone op de geestelijke gezondheid.

Ook zijn ex-medewerkers van onder andere Facebook, Apple en Google onlangs een lobbygroep gestart die zich verzet tegen de verslavende gevolgen van technologie en sociale media. 

Android P

Google heeft de publieke testversie van de nieuwe Android-versie Android P dinsdagavond beschikbaar gemaakt op de eerste smartphones. Het gaat om elf toestellen van merken als Nokia, Sony en Xiaomi. Dit najaar verschijnt de definitieve versie van Android P.

Kijk ook: zo beperk je de internettijd van je kinderen