Google Pixel-event: dit kan je verwachten en zo kijk je het live
Pixel-apparaten

Google presenteert nieuwe smartphones en tablet

9 oktober 2018 om 16:55
Update: 9 oktober 2018 om 19:52

Google heeft vanavond de nieuwe smartphones Pixel 3 en Pixel XL en de tablet Pixel Slate gepresenteerd. Tijdens een event in New York onthulde Google ook een slim scherm, dat werkt met zijn spraakassistent.

De Pixel 3-smartphone heeft een 5,5 inch oled-scherm, terwijl de Pixel 3 XL een 6,3 inch oled-scherm heeft. Beide toestellen hebben een relatief grote 'notch', een inkeping bovenin het scherm, en een vingerafdrukscanner aan de achterkant. De Pixel 3's verschijnen in zwart, wit en lichtroze.

De telefoons hebben een enkele 12,2 megapixel camerasensor aan de achterkant en dual-selfiecamera met 8 megapixel. De camera's van de Pixel 3's kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie de beste shots selecteren, bijvoorbeeld zodat iedereen lachend op groepsfoto's staat. Ook kunnen de telefoons automatisch foto's maken als er iets interessants in het camerabeeld verschijnt.

De Pixel 3-toestellen werken met de Snapdragon 845-chip, die ook in veel huidige smartphones zit. Ze hebben 4GB werkgeheugen en keuze uit 64 en 128 GB opslagruimte. De telefoons, die werken met Android Pie, ondersteunen draadloos opladen. 

Nog niet naar Nederland

Google brengt de Pixel 3-telefoons nog niet officieel in Nederland op de markt. In Duitsland en Frankrijk is de prijs van de Pixel 3 vanaf 849 euro, de XL-versie begint er bij 959 euro.

Daarmee zijn de Google-telefoons goedkoper dan de iPhone XS en XS Max en sommige high-end Android-toestellen. Enkele Nederlandse webwinkels beloven de Pixel 3's te gaan importeren en verkopen.

Pixel Slate: tablet met ChromeOS

Google onthulde ook de 12,3 inch tablet Pixel Slate, die niet met Android maar met het besturingssysteem Chrome OS werkt. De Pixel Slate heeft een scherp scherm (3000x2000 pixels), 4 tot 16 GB werkgeheugen, een ingebouwde vingerafdrukscanner en twee usb-c-poorten. 

Als de tablet is gekoppeld aan een toetsenbord of een muis, gebruikt Chrome OS de bekende desktopinterface. Als deze accessoires niet zijn aangesloten, schakelt het systeem automatisch naar een tabletmodus die op aanraakbediening gericht is. Er zijn versies van de Pixel Slate met Intel Celeron-, Core M3-, i5- of i7-chips en met 64, 128 of 256 GB aan opslagruimte.

De prijzen van de tablet beginnen in de VS bij 599 dollar. Het duurste model kost 1599 dollar. Het extra toetsenbord kost 200 dollar en is met magneten aan de Slate te klikken. De bijbehorende styluspen verkoopt Google voor 99 dollar. 

De Pixel Slate komt voorlopig nog niet officieel in Nederland op de markt. 

Home Hub: slim scherm

De Home Hub is een slimme speaker met een 7 inch tabletscherm. Het apparaat is te bedienen met gesproken commando's aan de Google Assistent. Het apparaat is een concurrent voor andere slimme speakers met ingebouwde schermen, zoals de Echo Show van Amazon en de Facebook Portal, die het sociale netwerk maandag aankondigde. 

Als het apparaat niet in gebruik is, laat hij foto's zien, waarbij de Google-software de beste en meest geschikte foto's uitkiest. De Home Hub heeft vanwege privacyzorgen geen ingebouwde camera, zoals de speakers met schermen van Amazon en Facebook. Het apparaat is daardoor volgens Google ook geschikt om in de slaapkamer te zetten. De Home Hub kan ook een overzicht bieden van alle slimme apparaten in huis die ermee zijn te bedienen.

De Home Hub kost in de VS 149 dollar, maar komt nog niet in Nederland op de markt. Google kondigde vanochtend wel aan dat de Google Home- en Google Home Mini-speakers eind deze maand ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Chromecast

Wel direct in Nederland verkrijgbaar, is de nieuwe generatie Chromecast. Na de glanzende uitvoering is het apparaat om beelden naar tv's te streamen nu in het wit en het matzwart verkrijgbaar. 

Verder zijn de updates minimaal. De Chromecast kan nu 60 frames per seconden streamen op 1080p-kwaliteit, dat was eerst alleen mogelijk op 720p-formaat. Ook kan je voortaan speakers in meerdere kamers aansturen via een Chromecast. Ook is de wifi-ontvangst iets verbeterd, maar Google heeft daar nog geen verdere details over gegeven.  

Ondersteuning van 4K-beelden is alleen mogelijk met de Chromecast Ultra. De prijs blijft gelijk: 39 euro.

Zo maakte Google de Nederlandse Assistent

Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal