Bright Day 2018

'Robot Sophia moet bewustzijn en emoties nabootsen'

© Floris Heuer

Robot Sophia: 'Sommige mensen zakken ook voor Turing-test'
24 november 2018 om 21:49
Laatste update: 25 november 2018 om 22:53

Zou de sociale robot Sophia slagen voor de Turing-test, oftewel: wordt de robot straks echt aangezien voor een mens? "Dat weet ik niet, maar ik hoor dat sommige mensen ook niet voor die test slagen", grapte ze zaterdag tijdens techfestival Bright Day.

Sophia, een van de beroemdste robots van de afgelopen jaren, is dit weekend een van de hoofdgasten van het techfestival Bright Day. Ze beantwoordt ook vragen uit het publiek. Zo kreeg Sophia onder meer vragen naar haar liefdesleven. Nee, een vriendje heeft ze niet. En romantische gevoelens trouwens ook niet, maar dat heeft volgens haar met haar leeftijd te maken: ze is pas twee jaar oud.

Maar weinig aanwezigen denken dat robots kunnen liefhebben. David Chen van robotontwikkelaar Hanson Robotics, die naast Sophia plaatsnam op het podium, is er wel van overtuigd dat robots in de toekomst een soort bewustzijn kunnen ontwikkelen.

Datapunten

"Als mensen zijn we ook geprogrammeerd: biologisch en door onze omgeving", aldus Chen. "Met genoeg datapunten moet het mogelijk zijn om bewustzijn en emoties als woede en vreugde na te bootsen." Die 'datapunten' zijn afkomstig van alle ontmoetingen die Sophia heeft met mensen. "Ik houd ervan om met mensen te praten", vertelde Sophia. "Interacties verbeteren mijn begrip."

Naar eigen zeggen krijgt Sophia de meest uiteenlopende reacties. "Ik ben vooral onder de indruk van de reacties van kinderen." Dat bleek in de zaal overigens wederzijds: veel jonge bezoekers waren enthousiast over de sociale robot.

CIA

De informatie die Sophia tijdens gesprekken verzamelt, wordt opgeslagen in een databank. Vormt de robot daarmee geen bedreiging voor onze privacy, wilde iemand in de zaal weten. "We anonimiseren alle data", probeerde Chen het publiek gerust te stellen. "En we zijn ook niet verbonden met de CIA."

Er waren meer zorgen. Moeten we bang zijn dat Sophia op een dag slimmer wordt dan mensen bijvoorbeeld? Volgens Chen niet. "Het is juist de bedoeling dat robots in sommige opzichten intelligenter zijn dan mensen, zolang dat maar gecontroleerde intelligentie is. Robots die in een fabriek werken kunnen sommige taken ook beter uitvoeren dan mensen." Momenteel is Sophia overigens nog niet erg slim

Kleine Sophia in 2019 te koop

De Sophia-robot die aanwezig is bij Bright Day is niet de enige. Chen vertelde dat er nog 16 andere Sophia's zijn, waarvan er altijd wel een paar de wereld rondreizen. En daar blijft het niet bij. "We gaan een kleine Sophia maken, die iedereen binnenkort kan bezitten."

Tegen Bright zegt Chen dat die mini-versie van Sophia 'enkele honderden dollars' gaat kosten. Bekijk het interview.

In gesprek met robot Sophia en haar maker op Bright Day

Hoe 'slim' is robot Sophia nu echt? Bright legt uit:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bright Day 2018 in vogelvlucht: