© Floris Heuer

Makers hopen dat 'gekke' miljonair ANYmal berijdbaar maakt
Opzadelen maar

'Robotviervoeter moet ook kunnen springen'

26 november 2018 om 11:35
Laatste update: 26 november 2018 om 11:42

De Zwitserse makers van de vierpotige robot ANYmal hopen op een bestelling van een miljonair, die de robot zou kunnen ombouwen tot een rodeo-stier. Maar eerst willen ze dat ANYmal kan gaan springen.

De robot ANYmal heeft vier poten, die allemaal drie assen hebben. Dit maakt de robot erg sterk en stabiel. ANYmal is geavanceerd genoeg om een trap op te kunnen lopen. Dankzij verschillende sensoren en een lasersysteem kan hij autonoom een gebouw volledig in kaart brengen en een 3D-kaart maken.

Op dit moment is ANYmal alleen nog aan universiteiten verkocht, maar ontwikkelaar Linus Isler van ANYbotics uit Zurich zou graag een andere markt aanboren. "Het zou mooi zijn als een gekke miljonair een ANYmal koopt en het berijdbaar maakt", zegt hij op het podium van Bright Day 2018. Dan krijg je een soort van speelpaard of rodeo-stier.

Inspecties

Op dit moment kan de robot nog maar zo'n tien kilo dragen, maar volgens Isler moet dit maximale gewicht nog flink worden vergroot. Hij benadrukt wel dat de focus van het bedrijf ergens anders ligt. ANYmal wordt al op kleine schaal ingezet voor het uitvoeren van inspecties op gevaarlijke plekken, waaronder fabrieken en rioolsystemen.

Een wens van de makers is om de robot hoog te laten springen, zodat hij nog beter kan worden ingezet. Een van de toepassingen is het bieden van hulp bij reddingsoperaties. De robot is volgens Isler al waterdicht, maar kan nog niet tegen temperaturen boven de 35 graden Celsius.

Platform op Noordzee

ANYmal begon als onderzoeksproject aan de technische universiteit van Zurich, maar is inmiddels een commercieel bedrijf. Er zijn nu een aantal robots verkocht aan universiteiten.

Ook het bedrijfsleven is geïnteresseerd, doordat de robot op plekken kan komen waar het voor mensen te gevaarlijk is. Zo werd ANYmal onlangs door de netbeheerder TenneT ingezet bij inspecties op een platform in de Noordzee.