Om het ook voor iPhone-eigenaren mogelijk te maken de ID-check bij DigiD uit te voeren, plaatst de overheid als test een aantal controlezuilen.
Nederlanders kunnen via DigiD inloggen bij overheden en andere instanties die gevoelige informatie over hen beheren. Daarvoor bestaan een aantal betrouwbaarheidsniveaus: basis, met enkel gebruikersnaam en wachtwoord, midden, met extra controle via de DidiD-app of een sms. Het derde niveau, substantieel, is er voor toegang tot de meest privacygevoelige gegevens.
Om die gegevens in te zien, moeten gebruikers met de DigiD-app eenmalig hun ID-kaart, paspoort of rijbewijs scannen. Lastig voor iPhone-gebruikers, want Apple geeft appmakers geen toegang tot de NFC-scanner in iPhones. Ook zijn er burgers die DigiD gebruiken via een tablet of ouder Android-toestel zonder NFC-scanner. Het hoogste toegangsniveau wordt nu nog weinig gebruikt, maar de overheid wil burgers meer zaken digitaal laten regelen. Door digitale identificatie is een bezoekje aan het gemeentehuis voor sommige dingen straks niet meer nodig.
Tien locaties in Nederland
Voor Nederlanders zonder apparaat met geschikte scanner zet de overheid nu DigiD-servicezuilen neer. Op de zuilen zit een NFC-scanner, waarmee burgers hun identiteitsbewijs kunnen scannen, en kunnen toevoegen aan hun geactiveerde DidiD-app. Dat hoeft maar één keer per toestel: zolang gebruikers de app of hun toestel niet wissen, weet de app dat de burger zich heeft geïdentificeerd.
Om te scannen hebben burgers hun apparaat met reeds geactiveerde DigiD-app nodig, en een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs van na 14 november 2014.
De overheid test de komende drie maanden scanzuilen op tien locaties in Nederland, in Arnhem, Amersfoort, Utrecht, Roosendaal, Bergen op Zoom en Den Haag. De zuilen staan in gemeentehuizen, ziekenhuizen en bibliotheken. Later dit jaar bekijkt de overheid of de test geslaagd is, en of op meer plekken in het land dergelijke zuilen worden geplaatst.