NU.nl stopt met factchecken voor Facebook
NU.nl zal niet langer voor Facebook controleren of berichten op het platform wel kloppen. NU.nl voelt zich beperkt, omdat Facebook niet wil dat beweringen van politici worden gecheckt.
"We voelen ons beperkt in welke berichten we kunnen en mogen checken op het platform", zegt NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. Facebook ziet de vrijheid van meningsuiting van politici als "een cruciaal onderdeel van hoe democratie functioneert". De onafhankelijke factcheckers op Facebook mogen daarom geen berichten van politici controleren.
NU.nl werd voor het eerst direct geconfronteerd met het beleid van Facebook na het factchecken van een uitspraak van CDA-politica Esther de Lange. "Ik kreeg een telefoontje van Facebook met de mededeling dat dit niet de bedoeling was. Na dit gesprek is in het factcheckprogramma van Facebook vaker kritisch gesproken over het niet kunnen controleren van politici, maar het beleid blijft ongewijzigd", aldus Hoekman.
Studenten
Facebook en NU.nl waren in 2017 begonnen met het zogenoemde factchecken, aanvankelijk in samenwerking met studenten journalistiek van de Universiteit Leiden. Afgekeurde berichten werden niet verwijderd, maar kwamen wel lager op de tijdlijn van Facebookgebruikers te staan, met een waarschuwing erbij. Dat moest verspreiding van nepnieuws tegengaan.
De studenten waren eerder al afgehaakt. Door het vertrek van NU.nl zit Facebook nu zonder partner in Nederland.
In 45 talen
Facebook werkt nog samen met 55 partijen, die berichten in 45 talen controleren. "En we zijn van plan het programma in Europa - en hopelijk ook in Nederland - te blijven uitbouwen", aldus een woordvoerster van het platform.
Ook in de VS zijn meerdere partijen die voor Facebook factcheckten al afgehaakt. Zo zijn onder meer factchecksite Snopes en het persbureau Associated Press (AP) gestopt met de samenwerking met het sociale netwerk.