Quarantech: corona en tech

De populairste apps voor videobellen met vrienden en familie

© Bright.nl

De beste apps voor videobellen met vrienden en familie
31 maart 2020 om 18:45
Update: 6 april 2020 om 18:23

Het zijn hoogtijdagen voor videobel-apps nu we massaal thuis moeten blijven. Welke apps zijn het meest geschikt voor videobellen met vrienden en familie?

De beste videobel-apps

In de basis kan je met alle videobel-apps hetzelfde: videogesprekken voeren met twee of meerdere personen. Maar zoals vaker: the devil is in the details. Hieronder lees je wat momenteel de populairste en meest geschikte apps om te videobellen met vrienden en familie zijn. Eerder maakten we een overzicht met apps voor videobellen met je collega's.

WhatsApp

WhatsApp, de belangrijkste berichtenapp, heeft ook de mogelijkheid om te videobellen, zelfs met meerdere personen. Dit doe je door een videogesprek met één persoon te starten en daarna via het plusje in de rechterbovenhoek iemand anders toe te voegen.

Het grote voordeel van WhatsApp is dat vrijwel iedereen de app op zijn telefoon heeft staan, waardoor je niets hoeft te installeren. Nadeel is dat je alleen kan videobellen via je smartphone en niet via je laptop of tablet én dat er maximaal vier personen in één gesprek kunnen.

Beschikbaar via voor iOS/Android

Geschikt voor: de snelle beller en bellen met je oma

FaceTime

FaceTime, het videobelplatform van Apple, is naadloos in de Berichten-app van het bedrijf opgenomen. Eenmaal aan de lijn met elkaar komt het beeld van de sprekende persoon direct bovendrijven, waarna deze weer rustig wegzakt. Hiermee voelt het meer als een echt gesprek. De simpele interface is meteen het grootste voordeel van de app.

Ook kunnen er tot 32 personen aan een FaceTime-gesprek deelnemen. Het nadeel is dat de app alleen werkt met Apple-producten. Dit is niet alleen de iPhone, maar ook Macs en iPads. De app is standaard geïnstalleerd op deze apparaten.

Geschikt voor: bellen met je Apple-liefhebbende familie

Do's & dont's van videobellen

Zoom

Zoom is de meest solide populaire app om te videobellen, al voelt de app wel wat zakelijk aan. De lol moet vooral uit het gesprek zelf komen, niet uit de software. Voor het deelnemen aan een gesprek is geen account nodig, voor het opzetten van een gesprek wel. Er zijn apps beschikbaar voor alle platformen, al kan het ook via de browser. De verbinding laat dan wel af en toe te wensen over.

Via de gratis versie van Zoom kunnen er honderd mensen in één gesprek deelnemen, maar dan wordt wel de verbinding na 40 minuten verbroken. Er kan wel direct een nieuwe verbinding worden gestart. Iedereen heeft de mogelijkheid om zijn/haar scherm te delen. De beheerder van de groep kan regelen wie er wel of niet kan praten.

De minpunten van Zoom hebben te maken met beveiliging. De videogesprekken zijn momenteel niet end-to-end versleuteld. Ook heeft de app nog enkele andere beveiligingsrisico's.

Beschikbaar via iOS/Android/macOS/Windows/Browser

Geschikt voor: bellen met grote groepen

Houseparty

De app die in 2018 op een haar na door Facebook werd gekocht, staat al weken bovenaan in de toplijsten van de app-winkels. De videobelapp maakt het niet alleen mogelijk om met acht personen tegelijkertijd te bellen, maar faciliteert ook vermaak zoals de spelletjes Heads Up! en Trivia. Ook bijzonder is dat vrienden zichzelf aan gesprekken kunnen toevoegen.

Een nadeel van de app is dat iedereen de app moet downloaden en dat er geen app is voor Windows-computers (wel voor Chromebooks, Macs en in de Chrome-browser). Ook is de app wat moeilijker in gebruik voor mensen die niet zo handig zijn met smartphones.

Bovendien zijn er zorgen om de privacy en beveiliging van Houseparty. De app verzamelt persoonsgegevens en toont op basis van die data reclame. Ook zijn videogesprekken via Houseparty niet versleuteld. In online geruchten wordt verspreid dat Houseparty ervoor zorgt dat je online accounts worden gehackt. Maar dat is geen bewijs voor

Beschikbaar via iOS/Android/macOs/Chrome-extensie/Chrome-browser

Geschikt voor: bellen met een vriendengroep

Jitsi

Jitsi Meet is een videobel-app waarbij groepen met elkaar kunnen videobellen voor onbepaalde tijd. Het grote voordeel van Jitsu is dat je geen account nodig hebt om een videogesprek te beginnen of deel te nemen. Er zijn apps beschikbaar voor Android en iOS, maar via de Chrome-browser van welk apparaat dan ook werkt deze dienst even goed. Het is mogelijk om je scherm te delen.

Ook kunnen ervaren gebruikers de technologie op een eigen server laten draaien, waardoor ze de beveiliging van de app in eigen hand houden. Jitsi wordt gezien als een van de meest privacyvriendelijke opties.

In principe kunnen er 75 mensen aan een Jitsi-gesprek deelnemen, maar bij meer dan 10 mensen begint het al wat te haperen.  

Beschikbaar via iOS/Android/Chrome-extensie/Chrome-browser

Geschikt voor: beveiligde groepsgesprekken

Skype

Tot slot 'good old' Skype, dat jarenlang synoniem was voor videobellen. 'Skypen' kan nog steeds, met een maximum van 50 mensen in een gesprek. De dienst heeft verder geen restricties als het gaat om tijdsduur. Ook is het mogelijk om je scherm te delen, zelfs via je smartphone, en kan je zonder account of download deelnemen aan een gesprek. Voor een gesprek starten moet je wel een account hebben.

Het grote nadeel van Skype is dat de app niet erg overzichtelijk is en dat je erg moet zoeken om een gesprek te starten. De app lijkt onnodig veel opties te hebben.

Beschikbaar via iOS/Android/macOS/Windows/Browser

Geschikt voor: bellen met grote groepen, ook zonder tijdslimiet

Meer tech-tips? Volg het Bright YouTube-kanaal