Australiër mag ov-chip-implantaat niet gebruiken

Australiër mag ov-chip-implantaat niet gebruiken
16 februari 2018 om 10:10
Laatste update: 26 april 2018 om 13:33

Een Australiër wil het lokale ov-bedrijf aanklagen nu hij zijn geïmplanteerde ov-kaart niet mag gebruiken.

Biohackers zijn mensen die chips onder hun huid plaatsen, om zo bijvoorbeeld met hun hand te kunnen betalen of in te checken in het openbaar vervoer. De Australiër Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow (zijn echte naam) heeft zo'n ov-chip geïmplanteerd onder zijn huid. Maar toen Meow-Meow terugkwam van een reis naar de VS, was zijn geïmplanteerde chip niet meer geldig, meldt The Guardian.

'Cyborg-rechten'

Meow-Meow wil het plaatselijke ov-bedrijf daarom aanklagen. In april 2017 kwam zijn ov-implantaat al in het nieuws, maar omdat de chip niet op zijn naam stond, kon de hacker bijna een jaar lang met het implantaat reizen. Nu is het de autoriteiten toch gelukt de chip te blokkeren, op grond dat er met de kaart gerommeld is.

Meow-Meow verschijnt in maart voor de Australische rechter om de beslissing aan te vechten, en is bereid om boetes te accepteren om zijn 'cyborg-rechten' te verdedigen. Hij hoopt op advocaten die de zaak pro-bono willen oppakken. "Dit is een precedent in de maak en het is leuk om daar het middelpunt van te vormen", zegt Meow-Meow tegen de pers. "Deze zaak is zo ongebruikelijk dat hun juristen het nooit zagen aankomen, anders hadden ze er wel iets over opgeschreven."

In Nederland

In Nederland implanteerde een Utrechter in 2016 ook al een ov-chipkaart onder zijn huid. Volgens zowel de NS als ov-chip-bedrijf Translink is dat hier wel toegestaan, mits het om een anonieme kaart gaat waarbij geen controle van de pasfoto nodig is. Zolang de conducteur maar kan controleren of de reiziger is ingecheckt is zo'n implantaat hier in orde, al kan de conducteur alsnog besluiten niet akkoord te gaan met het vervoersbewijs.

Bright ging langs bij de eerste Nederlanders met een RFID-chip in hun hand.

Volg Bright op YouTube

Lees ook:

Chip-implantaat: van nutteloos tot onderschat

Lees meer over:

Deel via