Bitcoin nog niet opgesplitst, in november 'groot besluit'

Bitcoin nog niet opgesplitst, in november 'groot besluit'

24 juli 2017 om 12:58
Update: 26 april 2018 om 19:14

Bitcoin-adepten kunnen weer rustig ademhalen: de digitale munt wordt voorlopig nog niet opgesplitst. Maar in november wordt het weer spannend.

De Bitcoin-community is al een flinke tijd verwikkeld in een discussie over veranderingen in de achterliggende technologie: de blockchain. Er is een groep die de blockchain wil aanpassen om Bitcoin-transacties sneller te verwerken, een andere groep wil de Bitcoin behouden zoals hij is.

Dit weekend hebben de twee groepen een compromis gesloten. Er worden wel degelijk veranderingen in de blockchain doorgevoerd, maar niet zulke drastische aanpassingen waardoor de Bitcoin in tweeën zou splitsen in een oude en een nieuwe versie. Iets dat dreigde te gebeuren als de twee groepen het niet met elkaar eens werden.

Snellere transacties

Op dit moment moet je vaak een halfuur wachten op het voltooien van je Bitcoin-transactie: een beetje lang als je een kop koffie wil bestellen. Door de blockchain aan te passen kan deze wachttijd aanzienlijk worden verkort. Zo'n aanpassing worden doorgevoerd door middel van een Bitcoin Improvement Proposal (BIP).

Om de transacties sneller te verwerken wordt in de komende weken voorstel BIP141 geactiveerd. Dat houdt in dat de betalingsopdrachten beter worden gecomprimeerd zodat er meer passen in een betalingsblok. Op het moment worden er blokken van 1MB gebruikt die snel vollopen met opdrachten waardoor het verwerken zo lang duurt. 

Na het besluit om deze verandering door te voeren steeg de prijs van 1 bitcoin dit weekend van 1600 naar 2400 euro.

"Door BIP141 gaan we een eerste versie van de schaalbaarheid van de blockchain zien", vertelt Frank Schuil, ceo van de Europese Bitcoinbeurs Safello. Hij is ook een voorstander van de verandering: Schuil heeft namens zijn bedrijf het voorstel voor deze aanpassingen ondertekend.

Nog geen splitsing

Met het goedkeuren van Bitcoin Improvement Proposal 141 is het opsplitsen van de cryptomunt voorlopig van de baan. Als het voorstel was afgekeurd dan zou Bitcoin hoogstwaarschijnlijk in tweeën zijn gesplitst.

Hier waren investeerders bang voor, omdat waarschijnlijk maar één van de twee Bitcoin-versies populair en daarmee waardevol wordt. Maar welke versie dat wordt, is van tevoren moeilijk te voorspellen.

Nu is het aftellen naar november. Rond die tijd wordt er opnieuw een grote beslissing over de toekomst van Bitcoin gemaakt. Dan is de vraag: wordt de grootte van de blokken verhoogd van 1 naar 2MB? Dat zou betekenen dat de blockchain de dubbele capaciteit krijgt en opnieuw sneller kan opschalen. Het lijkt erop dat dit inderdaad gaat gebeuren.

Hard fork

"Als de blokken naar 2MB gaan, spreek je over een hard fork", legt Schuil uit. Dit houdt in dat er dus een tweede versie van de Bitcoin ontstaat: precies hetgeen waar zo veel Bitcoin-enthousiastelingen zich zorgen over maken.

Als Bitcoin in tweeën wordt gesplitst, één met de 1MB-blokken en een tweede met de 2MB-blokken, dan krijg je rond november twee varianten van de digitale munt. "De vraag is dan: welke versie gaan de miners ondersteunen?", zegt Schuil.

Bitcoin-miners zetten de enorme rekenkracht van hun computers in voor het 'ontdekken' van nieuwe bitcoins. Om dat te kunnen zijn ze verplicht om betalingsopdrachten te verifiëren. Zo fungeren ze als verwerkers van de bitcoinbetalingen en zijn dus essentieel voor een betrouwbaar systeem.

Spannend in november

Het is mogelijk dat alle Bitcoin-miners overstappen naar de nieuwe versie, waardoor de oude variant niet meer functioneel is omdat er dan niemand meer is om de opdrachten te controleren.

Maar de kans bestaat ook dat alleen maar een deel van de miners overstapt, zegt Schuil: "Dat zag je bij de splitsing van Ethereum vorig jaar. De oude variant is weliswaar veel minder populair, maar nog wel meer dan 1,5 miljard dollar waard."

De komende maanden kunnen Bitcoin-enthousiastelingen zich gaan voorbereiden op de spannende tijden rond november. "We weten nu nog niet wat er dan gaat gebeuren."

Meer over

Deel dit artikel