Deze weg in Zweden laadt elektrische auto's op
Een Zweedse weg heeft nu een 2 kilometer lange strook die elektrische voertuigen kan opladen. Het werkt als een omgedraaide trolleybus.
Elektrisch rijden zonder dat je bang hoeft te zijn dat de accu leeg raakt. Dat is de belofte van het ambitieuze plan van de Zweedse overheid: het wil 20.000 kilometer uitrusten met rails waarmee voertuigen tijdens het rijden worden opgeladen.
Door die 20.000 kilometer te verdelen over het hele wegennet van 500.000 kilometer, moet het voldoende zijn om zonder laden het hele land te doorkruisen met een elektrische auto, zegt de baas van fabrikant eRoadArlanda Hans Säll tegen the Guardian.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="be2ce258-56c0-44a4-9d79-92af191be063"></drupal-entity>
"Het verschil tussen twee snelwegen is nooit meer dan 45 kilometer en elektrische auto's kunnen dat nu al overbruggen. Sommigen denken zelfs dat 5000 kilometer elektrificeren al genoeg is."
Proef bij Stockholm
Als proef is nu een rails van twee kilometer aangelegd dichtbij Stockholm. De eerste gebruiker is een voormalige dieselvrachtwagen van een postbedrijf. Volgens eRoadArlanda zijn de aanlegkosten 1 miljoen euro per kilometer, dat is 50 keer lager dan een kilometer tramlijn.
Trolleybus
Normale elektrische auto zijn niet geschikt om van de rails gebruik te maken. Er moet een arm onder het voertuig worden gebouwd om de energie van de rails naar het voertuig over te brengen. Het doet denken aan een omgedraaide trolleybus. Deze trolleybus, die onder andere in Arnhem rijdt, haalt de energie via een arm op het dak die drukt tegen een bovenleiding.
Draadloos opladen
Deze ontwikkeling in Zweden gaat China nog niet ver genoeg. Het legt een weg aan van 1 kilometer waar een elektrisch auto draadloos wordt opgeladen. De benodigde stroom hiervoor haalt het uit zonnepanelen die in de weg zijn verwerkt, zo schrijft Bloomberg.
Ook chipfabrikant Qualcomm ontwikkelt een weg die elektrische auto's draadloos oplaadt tijdens het rijden.
Lees ook: