Dit is het materiaal van de toekomst
Van een stoel die uit een boom is 'geoogst' tot digitaal papier: van minstens een van deze 18 nieuwe producten ga je nog veel horen.
Wie van innovatie houdt, kan bij de New Material Award aan zijn trekken komen. Inzenders laten zien welke toepassingen en ontwikkelingen mogelijk zijn met nieuwe, duurzame materialen. Geen high-tech samples van laboratorium-achtige proefstukjes dus, maar producten die jij en ik kunnen gebruiken. De 18 nominaties zijn bekend, en daar zal zeker een toepassing tussen zitten die we in de komende jaren in de winkels gaan zien. Een aantal trends zijn uit de 18 inzendingen te destilleren: tijd, natuur, digitaal materiaal en afvalverwerking.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="2fd5bb35-7750-4dba-96b7-285bded2f4e4"></drupal-entity>
Tijd: Behang dat op een aantrekkelijke manier verkleurt (rENs, Fade To Stay) en vloerkleden die bij slijtage tot leven komen (Adrianus Kundert, Ripening Rugs). Deze inzendingen bewijzen dat veroudering ook verrijking kan zijn.
Natuur: Voor haar Flax chair gebruikt Christien Meindertsma vlas in combinatie met biologisch afbreekbaar plastic (zie eerdere blog). Maarten Baas laat een boom groeien om een mal, zodat na 200 jaar een stoel kan worden ‘geoogst’ (The Tree Trunk Chair).
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="cedaba4b-8a6d-4327-91c5-2f4d4919528b"></drupal-entity>
Digitaal materiaal: Ontwerper Bastiaan de Nennie scant voor zijn project The Phygital Virtuosity objecten uit het predigitale tijdperk en gebruikt deze als bouwstenen voor nieuwe digitale creaties. Rudolf Romero Borgart bootst met een algoritme de eigenschappen van papier na (Virtual Paper). Door dit algoritme te koppelen aan de Virtual Reality bril en speciale software kan virtueel papier in een virtuele omgeving met virtuele handen worden vervormd en vervolgens 3D geprint.
Afvalverwerking: Simone Post maakt van de stofresten van de Vlisco-textielfabriek weer tapijten (Post Vlisco). Studio Dirk van der Kooij print stoelen en lampen van oude CD’s en hiervoor ontwikkelde hij een nieuwe 3D print techniek (Holle Buis Techniek). Floor Nagler en Didi Aaslund maakten op Lesbos tassen van het bootzeil en de reddingsvesten die vluchtelingen op het strand achterlaten (It works).
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="1b37caad-3d86-4b79-8228-75baef00cce3"></drupal-entity>
Niet genoemd maar wel genomineerd:
- Antoine Peters, textiel met bewegende opdruk The Lenticular Project
- buro BELÉN, verkleurkaart laat zien hoe spullen er na het kopen uit zien Living Colours
- bureau SLA / Overtreders W, gevelbekleding uit gerecycled platic Pretty Plastic Plant
- Diana Scherer, ondergrondse wortelstelsels als textiel InterWoven
- Eric Geboers, zout als bouwmateriaal The Salt Pup
- Roel Deden, prothese als sieraad Printhesis
- Rosanne van der Meer, perfect passende kleiding zonder knippen of voorraad Personal Knitwear for Everybody
- Olivier van Herpt, ambachtelijk pottenbakken met de nieuwste tech Functional 3D Printed Ceramics
- Maurizio Montalti, schimmels als bouwmateriaal The Growing Lab / Mycelia
Alle genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven. Een vakjury maakt op 22 oktober de twee winnaars bekend. Daarna reist de New Material Award-tentoonstelling naar de internationale designbeurs Salone del Mobile in Milaan, waar we zeker een verslag van zullen maken.