High-end VR-brillen worden dit jaar draadloos
Virtual reality in hoge kwaliteit werd tot nu toe gehinderd door snoeren. Maar de nieuwe VR-brilen van Oculus, HTC en Lenovo zijn volledig draadloos.
Techbeurs CES staat zoals elk jaar weer bol van de nieuwe, vreemde en misschien onnodige gadgets. Naast de tv is één van de vaste waarden van de beurs sinds een paar jaar de VR-bril. Hét thema op VR-gebied is dit jaar: draadloos. Oculus, HTC en Lenovo hebben alle drie compleet draadloze VR-brillen aangekondigd. Goed nieuws, want zonder de belemmering van snoeren waan je je veel makkelijker in een andere wereld.
HTC Vive Pro
De nieuwe HTC Vive Pro heeft een scherm met een 78 procent hogere resolutie: van 2160 x 1200 pixels op de originele Vive naar 2880 x 1600 op de Pro. Dat zorgt voor 1400 x 1600 pixels per oog, goed voor een dichtheid van 615 pixels per inch, 37 procent hoger dan bij het vorige model. Belangrijk, want hoe kleiner de pixels, hoe realistischer de beelden van de bril ogen. De Vive Pro heeft ook een ingebouwde koptelefoon, en weegt minder dan zijn voorganger.
Ook kan de Vive Pro volledig draadloos worden gebruikt, met de nieuwe Vive Wireless Adapter. Die is ook te gebruiken met het vorige model. De Pro heeft daarnaast ook twee camera's voorop zitten. Die kunnen gebruikt worden voor mixed reality-toepassingen waarbij je de omgeving om je heen door de bril ziet, of de bril kan de grenzen van de fysieke ruimte in VR laten zien. Zo loop je bevrijd van kabels tenminste nergens tegenaan en kun je de bril ophouden. De Vive Pro verschijnt nog dit kwartaal, de draadloze adapter komt in de zomer. Prijzen van beide gadgets zijn nog onbekend.
Oculus Go
Oculus kondigde zijn nieuwe bril Go al in oktober aan, maar heeft tijdens CES meer over de bril verteld. De compleet losstaande bril kan zonder gekoppelde pc worden gebruikt, en heeft zijn eigen chip. Oculus Go gebruikt een Qualcomm Snapdragon 821-chip, die ook in veel smartphones van eind 2016 en begin 2017 te vinden was.
De bril wordt opvallend genoeg ontwikkeld door het Chinese Xiaomi. Het bedrijf heeft in zijn thuisland veel succes met fraaie maar betaalbare smartphones, maar heeft in de rest van de wereld nog weinig voet aan de grond gekregen. Xiaomi maakt voor China een eigen variant op de Oculus Go: de Mi VR Standalone. De samenwerking tussen Xiaomi en Oculus is geen toeval: voormalig Xiaomi-vicepresident Hugo Barra is nu hoofd van VR bij Oculus-moederbedrijf Facebook.
Details als de schermresolutie van de Go heeft Oculus nog niet bekend gemaakt. Wel moet het apparaat nog begin dit jaar verschijnen, voor 199 dollar.
Lenovo Mirage Solo
Lenovo verraste eind vorig jaar al met AR-bril Mirage, waarmee je de indrukwekkende augmented reality-game Star Wars: Jedi Challenges kon spelen, gewapend met een lightsaber. De nieuwe Mirage Solo is geen AR- maar een VR-bril, en de eerste volledig losstaande bril die werkt met Google Daydream, het VR-platform dat in Android zit gebouwd.
De bril heeft een 5,5 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. De bril draait op een Qualcomm Snapdragon 835-chip en heeft 64 GB opslagruimte. Dankzij scanners en camera's voorop de bril en een batterij van 4.000 mAh kan de Mirage Solo compleet losstaand worden gebruikt, zonder dat een ander apparaat nodig is. De camera's herkennen de omgeving en zorgen dat de gebruiker accuraat in 3D door VR-omgevingen kan lopen.
Andere Google Daydream-brillen werken met telefoons zoals de Samsung Galaxy S8, die in een bril moeten worden geplaatst. De Lenovo Mirage Solo moet dit voorjaar op de markt komen, voor een prijs die volgens het bedrijf onder de 400 dollar zal liggen.
Ook kondigde Lenovo de Mirage Camera aan, een camera met twee lenzen die foto's in 180 graden maakt. Geen volledige bolvormige foto waarin je rond kan kijken dus, maar volgens Lenovo wel een foto die toont wat de fotograaf op dat moment in zijn hele blikveld zag.
Volg Bright op CES 2018
Bright doet deze week verslag van de grote techbeurs CES 2018. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.