Vloggers gaan reclame in video's eerlijk melden

Vloggers gaan reclame in video's eerlijk melden

17 november 2017 om 07:11
Laatste update: 26 april 2018 om 16:08

Een groep Nederlandse vloggers gaat het duidelijker aangeven als ze betaald krijgen om een video te maken.

Met honderdduizenden of soms miljoenen volgers hebben vloggers veel invloed. Als een populaire vlogger metalshirts draagt, kunnen webshops de vraag nauwelijks aan. Of als een vlogger in één van zijn video's betaald wordt om vissticks van een specifiek merk te bakken, willen kinderen ook die vissticks eten.

De YouTube-vloggers die meedoen aan het initiatief gaan het voortaan melden als ze worden betaald om ergens reclame voor te maken. Ze hebben daarvoor een gedragscode opgesteld samen met het Commissariaat voor de Media. Met de 'Social Code: YouTube' willen ze duidelijkheid scheppen voor (jonge) kijkers, hun ouders, bedrijven en adverteerders. De vloggers laten voordat hun video begint een tekst zien waarin wordt vermeld dat er sprake is van reclame, of ze melden het tijdens hun filmpje.

Ook in de beschrijving van de video staat dat er sprake is van een betaalde samenwerking. Dezelfde regels hanteren de vloggers als ze een product of dienst gratis of met korting hebben gekregen. Ten slotte melden ze het ook als ze het besproken product zelf hebben betaald.

Zelfregulering

Onder de vloggers die zich aan de code gaan houden zijn Teske de Schepper (Teske), Dylan Haegens, Djamila (Meisje Djamila), Rutger Vink (Furtjuh) en Christiaan Heinen (Prankster). Met de code, die is opgesteld in samenwerking met het Commissariaat voor de Media, lopen ze vooruit op wetgeving die eraan komt. De toezichthouder kondigde vorig jaar al aan hij het samen met vloggers duidelijke reclameregels zou opstellen.

De mediawaakhond zegt blij te zijn met deze stap naar transparantie. "De YouTubers laten door deze vorm van zelfregulering zien dat zij hun verantwoordelijkheid willen nemen naar hun kijkers", zegt CvdM-voorzitter Madeleine de Cock Buning. Video's van YouTube-vloggers vallen nu nog niet onder het toezicht van het commissariaat. Mogelijk wordt dat in de toekomst anders.

Lees meer over:

Deel via