Wetenschappers van de TU Delft zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van een robot-drone die op een insect lijkt. Hun nieuwste creatie lijkt nog meer op een fruitvliegje.
De DelFly Nimble, die 17 vleugelbewegingen per seconde maakt, is volgens de ontwikkelaars van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft uiterst wendbaar. Volgens de onderzoekers zou de technologie een goed alternatief zijn voor traditionele drones van vergelijkbare afmetingen, onder meer omdat de micro-drone dankzij zijn vleugels veiliger en efficiënter is.
“Onze robot heeft een topsnelheid van 25 kilometer per uur en kan scherpe manoeuvres uitvoeren, zoals flips van 360 graden, als in een looping of een rolvlucht”, verklaart de hoofdontwerper van de robot, Matěj Karásek. Op een volle batterij kan de 29 gram wegende robot vijf minuten oftewel ruim een kilometer vliegen.
Biologen
De Delftse wetenschappers zijn al sinds 2005 bezig met de ontwikkeling van een autonome micro-drone die de bewegingen van een fruitvliegje kan kopiëren. Ze brachten sindsdien verschillende DelFly-robotjes uit.
De onderzoekers programmeerden de DelFly Nimble zo dat het vluchtpatroon lijkt op dat van fruitvliegje dat een ontsnappingsmanoeuvre uitvoert nadat iemand probeert het beestje dood te slaan. Dankzij die eigenschap is de micro-drone ook interessant voor biologen die onderzoek willen doen naar de insectenvlucht. Daarom werkt de TU Delft samen met de Universiteit van Wageningen.