Review Huawei P20 Pro: veel geld voor een redelijke telefoon

Review Huawei P20 Pro: veel geld voor een redelijke telefoon
3 april 2018 om 20:52
Update: 4 april 2018 om 18:34

De Huawei P20 Pro wordt alom geprezen vanwege zijn camera. Maar hoe is hij in dagelijks gebruik?

Bij de presentatie van de nieuwe P20-smartphones van Huawei ging het vorige week maar over één ding: de camera. De P20 Pro heeft drie lenzen aan de achterkant, wat zorgt voor foto's van 40 megapixel en 5 keer 'hybride' zoom zonder kwaliteitsverlies. Dat klinkt indrukwekkend, maar het komt dan ook met een indrukwekkende prijs: 899 euro. Een stuk duurder dan de kleinere broer P20 (met twee lenzen, 649 euro) en de budgetvariant P20 Lite (met één lens, 369 euro).

Design met notch

Het eerste wat opvalt is dat Huawei de iPhone X probeert na te doen. Het gebruikt dezelfde materialen, het heeft de lenzen op dezelfde plek zitten en, jawel, een notch in het scherm. Deze notch is in de instelling wel 'uit' te zetten. Dat betekent dat het gebied links en rechts van de notch altijd zwart blijft, maar nog wel de tijd en notificatie-icoontjes toont.

<iframe allowfullscreen="" class="giphy-embed" frameBorder="0" height="337" width="600"></iframe>

Verder heeft de P20 Pro ook een homeknop/vingerafdrukscanner onderaan het scherm. Deze gebruik ik nooit, want de gezichtsherkenning werkt erg goed en in het scherm zit ook al een niet-fysieke thuisknop verwerkt. Beetje zonde van de ruimte daar onderin, dus. Als je deze ruimte nu had weggehaald en het scherm wat had laten zakken, dan had je de notch niet hoeven te implementeren.

Camera

De P20 Pro staat bovenaan in lijstjes met de beste smartphone-camera, maar mijn smaak is het niet. Vooral bij het fotograferen van gezichten, zowel met de frontcamera als met de achtercamera, legt de Huawei-software er een te dikke laag overheen. Bij selfies lijkt het alsof je een hele pot foundation op je gezicht hebt gesmeerd, zo glad zie je eruit. Je kunt deze softwarematige ingreep genaamd 'Beauty level' wel uitzetten, maar dan nog staan de foto's erg ver weg van de realiteit.

Iets te gladde Huawei P20 Pro vs. iets te onthullende OnePlus 3T.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="213449b1-4b48-4d19-804a-707151071885"></drupal-entity>

Staan er geen hoofden op een foto, dan doet de camera het uitstekend. Vooral in slechte lichtomstandigheden piekt de camera boven de foto's van de iPhone X of Samsung S9 Plus uit. Filmen in 4K gaat erg schokkerig, omdat de beeldstabilisator dan wordt uitgezet. Bij 'gewoon' HD gaat alweer een stuk beter.

Het inzoomen werkt prima, al gaat de kwaliteit van de foto toch wel naar beneden met vijf keer optische zoom.

Besturingssysteem

Nog meer gemor: Huawei legt echt een gedrocht van een laag over het standaard Android-systeem heen. Zelf ben ik een OnePlus-gebruiker en dat ben ik weer extra gaan waarderen toen ik de Huawei installeerde.

Ik heb tientallen apps verwijderd die standaard op de telefoon stonden. Daarnaast heb ik nu een mapje 'Zooi' op m'n P20 Pro staan, met daarin 18 apps. Ik heb ze geteld. Deze zijn allemaal niet te verwijderen, hoe graag ik ook wil. Om maar niet te beginnen over de diensten waar je allemaal voor kan inschrijven, zoals Huawei-account, Huawei-cloud en Huawei-health.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="9f635315-3cee-414b-9259-3343601a0e00"></drupal-entity>

Ook vind ik de instellingen een bende. Zo geeft het bovenaan de instellingen 'Suggestions'. Ik wil geen suggesties, ik wil gewoon de nachtmodus aanzetten.

Conclusie

Ik vraag me erg af wie deze telefoon gaat kopen. De P20 Pro is een telefoon van hoge kwaliteit met een mooi scherm en een goede camera aan de achterkant. Maar iemand die bereid is om 900 euro aan een telefoon uit te geven, wil waarschijnlijk ook wel 260 euro extra lappen voor een iPhone X of 30 euro extra voor een Samsung S9 Plus.

Ben je zuinig op je geld en geen fanatieke fotograaf, dan is de P20 Lite meer dan prima voor minder dan de helft van het geld. En dan heb je ook nog een normale koptelefooningang; bij de P20 en P20 Pro moet je een USB C-koptelefoon hebben.

Geen aanrader, dus. Of je moet je eigen hobbelige hoofd beu zijn. Zet dan het Beauty Level op 10 en selfie er op los.

Kijk ook:

Cameratest: Samsung S9 vs iPhone X

Meer over

Deel dit artikel