Review OnePlus 5: duurder, maar nauwelijks beter

Review OnePlus 5: duurder, maar nauwelijks beter
22 juni 2017 om 16:38
Update: 26 april 2018 om 20:16

De OnePlus 5 is niet veel beter dan zijn voorganger, maar wel een stuk duurder. En dat terwijl de nieuwe dubbele camera tegenvalt.

OnePlus heeft in zijn bijna vierjarige bestaan een heel specifieke doelgroep gecreëerd. De startup verkoopt krachtige hardware voor lage prijzen, en valt daarmee in de smaak bij mensen die kennis hebben van zaken.

Maar de OnePlus 5 is in de afgelopen vier jaar bijna twee keer zo duur geworden als de eerste telefoon van het Chinese bedrijf. Dus OnePlus moet mensen niet alleen meer overtuigen met zijn prijs-kwaliteitverhouding, maar ook met wat de telefoon te bieden heeft. Daarom pakt de telefoonmaker deze keer het grote gemis van de OnePlus 3 (ja, er is geen OnePlus 4) aan: het toevoegen van een dubbele camera. Maar precies daarin faalt het bedrijf.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a560e974-f378-4365-a692-7fbf8fadde36"></drupal-entity>

Dubbele camera faalt

De OnePlus 5 heeft een normale 16 megapixel-camera en een 20 megapixel-telefotocamera. Met laatstgenoemde kun je (in theorie) inzoomen zonder detail te verliezen. Maar in het geval van de OnePlus 5 worden foto's vaak wazig als je inzoomt met deze tweede telefotocamera. De tweede belangrijke mogelijkheid die de dubbele camera biedt, is het creëren van een bokeh-effect: een modus waarbij de persoon scherp is en de achtergrond niet. Ook de iPhone 7 Plus biedt deze optie.

Maar de OnePlus 5 weet vaak niet precies waar de persoon ophoudt en de achtergrond begint. Op die manier worden stukken haar opeens wazig, of blijkt een stoel op de achtergrond er nog scherp uit te zien. Ook missen beide camera's optische beeldstabilisatie waardoor foto's lang niet altijd even scherp ogen. Daardoor kan de camera lang niet tippen aan de camera's van andere telefoons als de iPhone 7, Galaxy S8 en HTC U11.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="196f99ad-1567-4005-9e78-9d9a249c7109"></drupal-entity>

Krachtige hardware

Het is enorm zonde dat de dubbele camera zo tegenvalt, want het is ook het enige hardware-onderdeel waar OnePlus de plank misslaat. Het 5,5 inch-scherm met een full-hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels) is scherp en helder, en de Snapdragon 835-chip van Qualcomm is het nieuwste wat je op dit moment kunt krijgen.

De OnePlus 5 komt in twee modellen: met 6GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte (500 euro), of met 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte (549 euro). Ik heb de duurdere versie getest, en het is met afstand de snelste Android-telefoon die ik heb gebruikt. Dat ligt misschien aan de 8GB werkgeheugen, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen - de 6GB-versie (ook nog ruim genoeg voor Android) heb ik niet getest.

iPhone 7 Plus look-a-like

Het design van de OnePlus 5 komt je misschien bekend voor: de dubbele camera en grijze antennestrepen op de achterkant lijken als twee druppels water op de iPhone 7. Daarmee is de OnePlus 5 een beetje saai maar wel strak vormgegeven. Ook is er een koptelefooningang aan de onderkant en vingerafdrukscanner onder het scherm aanwezig.

Nog even een specifieke vermelding voor het knopje aan de linker zijkant van de OnePlus 5. Dit knopje voegt OnePlus al sinds zijn tweede telefoon toe, en is echt een verrijking voor elke telefoon. Het knopje laat je schakelen tussen alle notificaties toestaan, sommige notificaties dempen en alle notificaties dempen.

Vooral het dempen van sommige notificaties, bijvoorbeeld van Facebook, Instagram en Twitter is fijn. Dan krijg je bijvoorbeeld wel je WhatsApp-berichten en emails binnen, maar niet alle notificaties van je sociale netwerken.

Grote accuduur

Ook bij de accuduur mag even worden stilgestaan. De OnePlus 5 heeft goede accuduur die vooral te danken is aan de keuze voor een full-hd-scherm. Als het bedrijf een hogere resolutie had gebruikt, waar veel concurrenten voor kiezen, was de accuduur aanzienlijk korter geweest. Ik haal zo'n zes uur schermtijd op één dag en dat is voor zelfs de veeleisende gebruiker genoeg.

Het voordeel van de OnePlus 5 is dat het toestel met de bijgeleverde oplader binnen een uur van 0 tot 100 procent wordt opgeladen. Binnen een halfuur heb je al genoeg energie om de rest van dag door te komen: dan wordt de accu met zo'n 60 procent gevuld. Je moet dan wel altijd de OnePlus-oplader bij je hebben. Je kunt er één extra kopen voor 28 euro.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="435340e9-0472-4b06-9af6-06e60a7fc6ad"></drupal-entity>

Android-schil met veel opties

De OnePlus 5 draait op Android 7.1 Marshmallow en is voorzien van een eigen schil: OxygenOS. Die schil oogt grotendeels als de kale versie van Android die Google op zijn Pixel-telefoon plaatst. Er zijn dan ook weinig overbodige extra's, ook wel bloatware genoemd, aanwezig.

Wat fijn is aan OxygenOS, is dat je heel veel zelf in kunt stellen. Een ander kleurtje voor de notificatie-led? Geen probleem. Vind je het accu-icoontje niet mooi? Dan verander je hem. Wil je liever niet de touch-knoppen onder het scherm gebruiken? Met een druk op de knop activeer je de navigatieknoppen op het scherm.

Verder komt OxygenOS met een handige leesmodus (grijze modus met focus op letters) die wordt geactiveerd zodra je bijvoorbeeld een app als Pocket, Instapaper of Kobo opent. Een laatste handige functie van de OnePlus 5 is dat er nu een digitale kluis op het toestel aanwezig is, waar je foto's en documenten met een pincode of vingerafdruk kunt beveiligen.

De mogelijkheid om twee simkaarten in het toestel te stoppen is ook welkom. Op die manier kun je bellen en sms'en met beide nummers. Helaas werkt dit in veel apps, zoals WhatsApp, niet. Deze apps verbieden de optie om met twee nummers te werken.

Duurder maar nauwelijks beter

De OnePlus 5 is de krachtigste Android-smartphone die je op dit moment kunt kopen. Het is ook een heel fijne smartphone, met een goede accuduur, mooi scherm, veel mogelijkheden om de software naar eigen wens aan te passen en niet te vergeten: een koptelefooningang.

Maar OnePlus faalt met zijn enige innovatie, de dubbele camera. Die is gewoonweg lang niet zo goed als die van concurrenten. Dat OnePlus juist alle focus heeft gelegd op de dubbele camera, doet dan extra pijn. Voor mensen met een OnePlus 3(T) is er dan ook eigenlijk geen reden om up te graden.

Daar komt nog eens bij dat de OnePlus 5 maar liefst 100 euro duurder is geworden dan de OnePlus 3. Met een prijs van 500 euro komt hij al in de buurt van andere toptoestellen als de iPhone 7 en Galaxy S8. Dat was een paar jaar geleden nog wel anders: toen kon je de OnePlus One kopen voor maar 269 euro.

Hoe lang gaat de kritische doelgroep van OnePlus die prijsverhogingen nog pikken? Mijn inschatting: niet lang meer, en vooral niet als OnePlus opnieuw faalt om te innoveren.

Bekijk onze Facebook-livestream over de chaotische opening van de OnePlus-popupwinkel in Amsterdam woensdagavond.

Meer over

Deel dit artikel