Eerste indruk: Star Wars Rogue One (zonder spoilers)

Eerste indruk: Star Wars Rogue One (zonder spoilers)

13 december 2016 om 20:15
Update: 27 april 2018 om 00:55

Rogue One, de eerste zogeheten Star Wars saga-film, smaakt naar meer. Vooral voor fans. Ben je dat niet, dan wijdt Erwin je even in.

Laat ik beginnen met een korte recap voor niet-ingewijden. Star Wars is het geesteskind van filmmaker George Lucas. De film waar het allemaal mee begon, destijds simpelweg Star Wars geheten, verscheen in 1977 en introduceerde een nieuw soort sciencefiction. Star Wars was meer een space opera die zich juist in het verleden afspeelde (”a long time ago in a galaxy far, far away”) en in een dirty universe in plaats van klinisch futurisme.

Lucas raakte een snaar, verdiende vervolgens miljoenen met merchandise en maakte twee vervolgfilms; The Empire Strikes Back in 1980 en Return of the Jedi in 1983. De merchandise kende ups en downs maar het verhaal rond Luke Skywalker en zijn bloedlijn had zich voorgoed genesteld in de westerse populaire cultuur. The Force, lightsabers, Darth Vader, stormtroopers, je moet je best doen om ze niet te kennen.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="60dcf50f-e062-4d08-b447-6ae4ca03c5a4"></drupal-entity>

Prequels

Lucas maakte rond de millenniumwisseling een tweede trilogie die het verhaal vertelt over wat voorafging aan Episode IV: A New Hope, zoals de originele film inmiddels was herdoopt. Episode I: The Phantom Menace (1999), Episode II: Attack of the Clones (2002) en Episode III: Revenge of the Sith (2005). Deze prequel-trilogie, die zich concentreert op hoe Luke’s vader Anakin Skywalker ten prooi viel aan de dark side en Darth Vader werd, is minder geliefd dan het originele drieluik. Het universum was niet meer zo vuil en vuig, en het veelvuldig gebruik van computergraphics maakte de films te plastic.

Star Wars dreigde op te drogen, op het witte doek in elk geval, totdat Disney in 2012 de filmstudio van George Lucas overnam voor 4 miljard dollar. Geïnspireerd door het succes van een andere overname, Marvel en de lucratieve Avengers-filmreeks, beloofde Disney om het Star Wars saga nieuw leven in te blazen. Maar liefst drie vervolgfilms en twee saga-films werden aangekondigd. De eerste sequel, Episode VII: The Force Awakens, verscheen eind vorig jaar en kon rekenen op overwegend positieve recensies. Star Wars was terug.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="b6092ab5-fd22-4bab-862c-e40f3068309b"></drupal-entity>

That’s no moon

Waarmee we zijn we aangekomen in het hier en nu en bij de eerste saga-film: Rogue One. De film vertelt het verhaal hoe de rebellen de bouwplannen van de Death Star hebben weten te stelen van de oppermachtige keizerlijke troepen. Plannen waarmee Luke in Episode IV de Death Star kan opblazen.

De hoofdrol in Rogue One is net als in The Force Awakens voor een vrouwelijk personage (wederom vertolkt door een Britse actrice): Jyn Erso. Zij is de dochter van de architect van de Death Star, Galen Erso. Haar vader is de rebellen goedgezind maar werd gedwongen om het enorme wapen te ontwerpen. Uit wraak heeft hij een zwakke plek ingebouwd. Rogue One vertelt hoe die boodschap bij Jyn terecht komt en hoe zij met hulp van de rebellen de bouwplannen met veel offers bemachtigd.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="eace51bc-f601-4a0a-9a39-f444230b23f0"></drupal-entity>

The Force

De hamvraag: hoe Star Wars is Rogue One? Aan de oppervlakte zien we geen lightsabers, jedi of wookies. We zien wel stormtroopers die bij bosjes worden neergeknald, AT-AT-walkers (correctie: AT-ACT), X-Wings en last but not least, Darth Vader, zij het in een bijrol. Ik heb de film gisteren gezien en kan zeggen dat de Star Wars-spirit volop aanwezig is. Ik ga niet zo ver door de gevleugde Star Wars-quote ”the force is strong with this one” te gebruiken, maar dit is wel degelijk een Star Wars-film. Net als The Force Awakens keert Rogue One terug naar echte sets en special effects. Op twee personages na die tot leven zijn geroepen op de computer. Dat herken je meteen en leidt daardoor af.

Als je niet into Star Wars bent, dan biedt Rogue One weinig bijzonders. Wereldwijd zijn er echter miljoenen fans. Disney breidt voor hen het Star Wars-universum slim uit met deze eerste saga-film. De tweede, die na Episode VIII volgend jaar in het ‘tussenjaar’ 2018 verschijnt naar Episode IX toe weer een jaar later, vertelt naar verluidt de backstory van Han Solo.

Zo zijn er nog tientallen verhalen te kiezen uit het Star Wars-canon die een eigen saga-film verdienen. Een over prinses Leia. Over Obi-wan Kenobi (de periode tussen Episode III en IV). De Oude Republiek met de strijd tussen de Jedi en de Sith. Shadows of the Empire (eerder verschenen als comic en videogame). Darth Bane (de oer-Darth Vader zeg maar). De Jedi-academie die Luke opzet tussen Episode VI en VII. En ga zo maar door. Disney kan nog generaties vooruit. 

Meer over

Deel dit artikel