Review Blackberry Key2: kun je nog wennen aan toetsen?
Wie aan Blackberry denkt, denkt aan telefoons met toetsenbordjes. De nieuwe Blackberry Key2 heeft ook weer fysieke toetsen, met op papier een reeks handige extra's. Maar hoe goed is dit toestel in de praktijk?
De Blackberry Key2 is de opvolger van de KeyOne van vorig jaar. De fabrikant is het Chinese TCL, dat een licentie op de Blackberry-merknaam heeft. De Key2 heeft een moderner ontwerp, dubbele camera’s en een verbeterd toetsenbordje. De adviesprijs is 649 euro.
Het toestel heeft een gemiddelde Snapdragon 660-chip, die ook in veel goedkopere smartphones Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2 zit. De Key2 beschikt over 6 GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 64GB of 128GB. Het batterijformaat is met 3500 mAh gelijk aan de KeyOne. Het is meer dan voldoende voor het relatief kleine scherm van 4,5 inch. Bij normaal gebruik houdt de telefoon het zelfs twee dagen vol.
Het toetsenbordje
Het toetsenbordje is erg wennen voor wie niet eerder een Blackberry heeft gebruikt. Dat maakt de Key2 vooral een toestel voor verstokte Blackberry-fans, mochten die er nog zijn. Met het toetsenbordje kan je het toestel efficiënter bedienen. Vanaf het hoofdscherm is elke lettertoets instelbaar als een sneltoets voor een app of een bepaalde handeling.
Zit je in een app? Daarvoor heeft Blackberry de nieuwe functietoets toegevoegd aan het fysieke toetsenbord. Zo is in theorie elke app of handeling met een druk op de knop te bereiken. In de praktijk is het voornamelijk eerst 52 snelkoppelingen instellen, voordat je aan de slag kan. Daarna druk je eerst vijftien keer op de I-toets om naar Instagram te gaan, terwijl je die als snelkoppeling voor 'Instellingen' had geprogrammeerd. Kortom: er is een leercurve. Het duurt even voordat je alles goed hebt onthouden.
Onhandige knop
Dat de Key2 je graag efficiënt laat werken, is ook zichtbaar aan de nieuwe 'convenience-knop' onder de vergrendelknop aan de rechterkant van het toestel. Deze knop kan ingesteld worden voor één of meerdere verschillende snelkoppelingen, afhankelijk van de wifi- of bluetooth-connectie die je telefoon heeft. Ben je bijvoorbeeld verbonden met je wifi-netwerk thuis, dan zal deze convenience-knop andere snelkoppelingen aanbieden dan als je verbonden bent met het bluetooth-signaal van je auto.
Onhandig is dat je regelmatig per ongeluk op het convenience-knopje drukt, doordat hij makkelijk te verwarren is met de aan/uit-knop.
Scrollen
Tot slot biedt het toetsenbord onder het aanraakscherm van de Key2 zelf ook aanraakfuncties. Zo scroll je bijvoorbeeld door een website zonder het scherm aan te raken, door met je duim over het toetsenbord te scrollen. Het is goed bedacht, maar in de praktijk scroll je toch een stuk minder prettig, doordat de helft van de bewegingen niet wordt geregistreerd.
Bovendien is het toetsenbord (ondanks de grotere toetsen) te klein, waardoor ik regelmatig per ongeluk de knop aanraakte die me terug bij het thuisscherm bracht.
Vingerscanner in de spatiebalk
Het toestel heeft een vingerafdrukscanner verstopt onder de spatiebalk. Het vergrendelen werkt verrassend snel, maar door het smalle ontwerp van de spatiebalk heeft hij nog af en toe moeite om je vinger te herkennen.
De Blackberry Key2 heeft enkele extra functies op het gebied van privacy en beveiliging. Zo biedt Blackberry, naast alle Google-apps, veel eigen applicaties aan. Blackberry’s eigen DTEK-app helpt je om Android te scannen op potentiële bedreigingen. Ook krijg je de mogelijkheid om vanuit een centrale plek alle privacy-machtigingen van apps te beheren.
Niet voor wie veel video's kijkt
De moderne smartphone heeft tegenwoordig een schermgrootte van ongeveer 5,5 inch. De Blackberry Key2 heeft hetzelfde formaat als de meeste van deze telefoons, maar moet het doen met een 4,5 inch scherm. Hier is aan te wennen, maar gebruik je dit toestel voor video’s, foto’s of lange artikelen, dan loop je tegen de nadelen van het kleine scherm aan.
Met name het kijken van een YouTube-video met zwarte balken boven en onder is geen pleziertje. Deze telefoon is dan ook zeker geen aanrader voor wie veel video's kijkt.
Conclusie
Zit je de hele dag in je mailbox en verstuur je veel berichten met je telefoon? Dan is de Key2 misschien wat voor jou. Maar van het scherm en de camera's hoef je niet al veel te verwachten. De prijs van 649 euro is te hoog voor deze hardware.
Je moet wel erg van Blackberry en het fysieke toetsenbordje houden om deze smartphone als je hoofdtelefoon te gebruiken.