9 vragen over slimme thermostaten
Wie een slimme thermostaat zoekt, komt heel wat begrippen tegen. Wij leggen uit waar je op moet letten en wat de fabeltjes zijn.
Wat is een slimme thermostaat?
Een thermostaat wordt meestal slim genoemd als hij verbonden is met internet en dus op afstand te bedienen is. De extra slimmigheid zit hem in de manier waarop de thermostaat je aanwezigheid waarneemt en het programma daar op kan afstemmen en of hij in meerdere kamers de temperatuur kan meten en regelen.
Wat kun je met de app van een thermostaat?
De opties variëren per merk, maar de belangrijkste functie is om vanaf de bank of je vakantiebestemming de verwarming te kunnen regelen. Daarnaast kun je altijd de actuele temperatuur zien én de doeltemperatuur. Programmeren van een weekprogramma is ook vaak eenvoudiger dan op het kastje aan de muur zelf.
Helpt het om de temperatuur omlaag te zetten als je weg bent?
Met slimme thermostaten kun je handiger een schema instellen voor je huis, op basis van je aan- of afwezigheid laten bepalen wat er met de temperatuur gebeurt of op afstand bepalen wat je verwarming doet. Maar helpt het om de temperatuur omlaag te zetten? Net als bij een auto kost het 'optrekken' bij een cv-ketel de meeste energie. Terugkomend van een paar weken vakantie de boel weer opstoken van 12 graden naar 19 graden kost de nodige tijd én het nodige gas. Behalve dat de lucht in je huis koud is geworden, is ook alle materiaal in je huis koud geworden. Met name muren en vloeren, die een grote thermische massa vormen, spelen daarin een rol. Er werd wel eens beweerd dat je daarom de verwarming beter niet naar beneden kunt draaien als je niet thuis bent. Dat is echter niet het geval.
Als je overdag afwezig bent en je de verwarming op 15 graden zet, bespaar je serieus gas (en dus geld en CO2-uitstoot) én kun je in relatief korte tijd weer verwarmen naar een prettige temperatuur.
Geldt dat voor elk huis?
Uiteraard is elk huis anders en kun je dus niet voor iedereen zeggen hoeveel lager je de verwarming het beste kunt zetten. Hoe langer je weg bent, hoe meer een lage temperatuur oplevert: dus 12 graden als je drie weken op vakantie gaat is in bijna elk huis verstandig. De verwarming naar 12 graden laten zakken als je een middagje naar opa en oma gaat is minder handig, omdat je dan niet op tijd weer kunt opstoken.
Lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) doet er langer over om weer op temperatuur te komen dan radiatoren. Maar als je een goede zelflerende thermostaat heeft, dan weet hij wanneer hij weer aan moet slaan om op tijd op temperatuur te komen.
TIP: Draai dus niet lukraak je verwarming naar beneden, maar stel een tijd in. Je thermostaat rekent dan uit wanneer hij weer aan moet. Sommige thermostaten houden hierbij rekening met de buitentemperatuur, andere niet. Dat kan er op koude dagen toe leiden dat het niet lukt om je huis helemaal op tijd weer warm te hebben.
Hoe weet een thermostaat of ik thuis ben of niet?
Programmeerbare thermostaten werken goed als je op vaste tijden thuis bent of juist de deur uit. Is het gebruik van je huis wat onregelmatiger, dan is een thermostaat handig die kan checken of je er bent of niet. De meest voorkomende methode is geofencing. De positie van je telefoon wordt dan doorgegeven aan je thermostaat. Ben je ver van huis, dan kan de temperatuur naar beneden. Kom je in de buurt, dan kan de temperatuur weer omhoog. Daarnaast zijn er thermostaten die een ingebouwde bewegingssensor hebben of gekoppeld kunnen worden met externe bewegingssensoren.
Wanneer heb ik geen geofencing of bewegingssensoren nodig?
Heb je een vast ritme in huis van kinderen die elke dag op dezelfde tijd naar school gaan en thuiskomen en grotendeels onveranderlijke werktijden? Dan doe je er goed aan om even wat tijd te investeren in het programmeren van je thermostaat. Zet het schema van je week in de thermostaat en je hebt er geen omkijken naar, tenzij jouw week een keer anders loopt.
Ik leef een onregelmatig leven, ga ik voor geofencing of bewegingssensoren?
Heeft niemand in je huis een strak schema, dan is geofencing een optie. Slimme thermostaten waarop meerdere gebruikers aangesloten kunnen worden checken waar de telefoons van de gebruikers zijn. Zijn die ver weg, dan wordt de verwarming naar beneden gedraaid. De Tado doet dat zelfs in stapjes. Dus bij het theedrinken bij de overbuurvrouw zakt de verwarming twee graden, bij een trip naar Italië staat je verwarming echt ver naar beneden gedraaid.
Het nadeel van geofencing is dat de schoonmaakster en de oppas in een koud huis zitten. Dat kun je handmatig aanpassen natuurlijk, maar dan is de lol van de automatisering wel een beetje verdwenen. Systemen met bewegingssensoren kunnen de boel opstoken voor je kat of denken dat je weg bent gegaan als je op de bank in slaap bent gevallen of in een ruimte zit waar de sensor niet hangt.
En allebei?
Stel een globaal schema in per dag van de meest voorkomende gebruiksbehoeftes. Hebben jij en andere smartphonegebruikers in huis onregelmatige schema’s, stel dan ook geofencing in. De thermostaten Nest, Honeywell Lyric en Tado hebben bijvoorbeeld deze optie.
Moet ik verder nog ergens op letten voordat ik een slimme thermostaat koop?
Ja, check of hij werkt met jouw type verwarming. Sommige thermostaten werken alleen met stadsverwarming omdat ze geen ketel aan en uit kunnen schakelen. Andere kunnen niet overweg met vloerverwarming. En heel belangrijk: controleer of je ketel kan moduleren en of je nieuwe slimme thermostaat dat ook kan. Dat zorgt voor meer comfort omdat je verwarming geleidelijk de warmte opbouwt. Minder herrie van heet wordende buizen dus.
Bekijk ook onze video over het kiezen tussen slimme thermostaten:
Meer smarthome-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal