Gamen zonder console: dit moet je weten over gamestreaming
Na films en muziek kan je nu ook games streamen, bijvoorbeeld via de nieuwe dienst Google Stadia of PlayStation Now. Hoe werkt dat? Wat kost het? En wat is het game-aanbod? We zetten het op een rij.
Gamen werkt al jarenlang min of meer hetzelfde: je koopt een console of pc, installeert je games en speelt ze vervolgens af. Streaming wil dat hele proces veranderen, door ervoor te zorgen dat je niet meer een apparaat hoeft te kopen.
Geen spelcomputer? Hoe kan dat?
Bij gamestreaming draait je game in een datacenter. De beelden hiervan worden rechtstreeks naar je telefoon, tablet, laptop of televisie gestreamd. De knopindrukken van jouw gamepad gaan weer terug naar dat datacenter, zodat het spel bestuurd kan worden.
Voor het afspelen van streamen is geen krachtige pc of console nodig, waardoor je in feite genoeg hebt aan een app of streamingkastje. Een Chromecast in je televisie is vaak al voldoende om je spellen af te spelen.
Werkt dat al een beetje goed?
Bij gamestreaming is er vaak één grote zorg: vertraging. Loopt de verbinding fout of werkt de techniek slecht, dan kan er immers zomaar een seconde of wat tussen je knopindruk en de actie op het scherm zitten. Een probleem dat je bij een spelcomputer thuis niet zo snel hebt. Naarmate internetsnelheden beter worden en streamingtechnologie beter wordt, komt dit probleem steeds minder vaak voor.
Bij onze eerste tests met Google Stadia hadden we nooit last van haperingen of andere technische problemen. Van latency (vertraging) merkten we nagenoeg niks. Een knopindruk registreerde vrijwel meteen en het bewegen van een wapen of muis reageerde net als op een lokale spelcomputer. In de praktijk is er natuurlijk sprake van een iets hogere vertraging, maar daar merk je in de praktijk niks van.
Maar als je een slechte internetverbinding of router hebt, kan het lastig zijn om games goed te streamen.
De meeste platformen werken hetzelfde: je koopt er je game of een abonnement en kunt rechtstreeks spelen. Nieuwkomer Shadow pakt het iets anders aan: hier huur je voor een abonnementsbedrag een pc waarop je gameplatformen zoals Steam installeert om te gamen.
Eerste indruk: Google Stadia
Bij wie kan ik mijn games eigenlijk streamen?
Steeds meer tech- en gamebedrijven hebben een eigen gamestreamingdienst. Sommige diensten worden momenteel nog getest, terwijl anderen al beschikbaar zijn. Op dit moment zijn de belangrijkste aanbieders:
- PlayStation Now: Beschikbaar.
- GeForce Now: In bèta. Beperkte toegang.
- Shadow: Gesloten test in Nederland.
- Google Stadia: Beschikbaar.
- Project xCloud: Wordt getest in de VS. Europese test in 2020.
Wie heeft het grootste aanbod?
Het aanbod bij iedere streamingdienst verschilt. Bij de grote partijen in Nederland zit het als volgt:
- PlayStation Now: 700+ games.
- GeForce Now: 400+ games.
- Shadow: Alle games die je digitaal bij andere diensten kocht.
- Google Stadia: 22 games per 19 november, plus 14 games eind 2019.
- Project xCloud: 50+ games, met Game Pass volgend jaar 200+ games.
Wie heeft de mooiste games?
Niet iedere streamingdienst biedt dezelfde resolutie en framerate. Je krijgt het volgende bij deze diensten:
- PlayStation Now: Maximaal 720p.
- GeForce Now: Maximaal 1080p.
- Shadow: Maximaal 4k.
- Google Stadia: Maximaal 4k.
- Project xCloud: Maximaal 720p.
Wat betaal ik er voor?
Ook het verdienmodel kan verschillen. Sommige diensten hebben abonnementen, terwijl anderen de games los verkopen. En bij een paar clubs is er een combinatie van die twee te vinden. Het zit als volgt:
- PlayStation Now: 10 euro per maand of 60 euro per jaar.
- GeForce Now: Gratis tijdens de huidige testperiode.
- Shadow: 10 dollar voor 10 dagen, daarna 25 dollar per maand.
- Google Stadia: Games los te koop. 10 euro per maand voor 4K-games en 1 gratis game per maand.
- Project xCloud: Games los te koop. 10 dollar per maand voor Game Pass-abonnement met vrij toegankelijke bibliotheek.
Kan ik mijn gameconsole hiermee vervangen?
Dat hangt van je internetverbinding en thuisnetwerk af. Hoe beter deze zijn, hoe stabieler een dienst games naar je huis kan streamen. Kijk dus goed of je snelheid hoog genoeg is en upgrade zonodig je router.
Ook is het slim om je streamingapparaten met een kabel te verbinden, zodat je niet van wifi afhankelijk bent. Is je setup oké, dan kun je bij meerdere diensten een proefabonnement nemen of een demo streamen om te zien hoe het werkt.
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.