iphone xs max xr nieuwe iphones apple
Commentaar

Hoe toonaangevend zijn de nieuwe iPhones?

23 september 2018 om 15:00
Laatste update: 24 september 2018 om 19:30

Na de iPhone X leek elke nieuwe smartphone te zijn uitgerust met een notch. Zetten de nieuwe iPhone XS en XS Max ook ergens de toon mee?

Apple zet al sinds de eerste iPhone de toon voor smartphones met technologie en design. Van het multitouch display in 2007 om een scherm vrijwel uitsluitend met je vingers te kunnen bedienen tot Face ID in 2017 om een vrijwel randloos scherm mogelijk te maken. Op die inkeping bovenaan na dan, de beruchte ‘notch’.

Er zijn in die tien jaar andere spelers bijgekomen die ertoe doen, zoals Samsung die met de phablet de trend in gang zette voor grote smartphones. Of recentelijk Google, Huawei en LG die meer uit de beperkte camera van de smartphone weten te halen door middel van machine learning (HDR+ post-processing), kunstmatige intelligentie (scene-detection algoritmes) of een combinatie daarvan. Een trend die 'computational photography' is gedoopt.

Dan zijn er nog de spelers die high-end smartphone-features betaalbaar maken voor een breed publiek, zoals OnePlus, Motorola en het nieuwe Nokia. Hoewel zij zeker impact hebben op de markt, kun je ze op de keper beschouwd geen trendsetters in technologie en design noemen.

Inhaalslag

Terug dan naar Apple dat vorig jaar bij de introductie van de iPhone X claimde opnieuw de toekomst van de smartphone te hebben uitgevonden. Dat was mooie marketingspeak (lees: een kleine waarheid uitvergroten), want de X betekende vooral een nieuwe koers voor Apple zelf. Ga maar na. Randloze schermen waren niet nieuw, evenmin als OLED-displays, draadloos opladen en gezichtsdetectie. Apples uitvoering was op bepaalde punten wel beter dan de rest, zoals de toepassing van geavanceerde gezichtsdetectie met Face ID. Over-all was de X vooral een inhaalslag voor Apple ten opzichte van de concurrentie met een succesproduct dat gedateerd begon te ogen. Oh ja, dat en het hoger leggen van de prijslat naar duizend euro.

Duiden de nieuwe iPhones, hoe voortreffelijk de toestellen ook zijn, op nieuwe trends die andere producenten zullen volgen? Ik kan er geen bedenken. De nieuwe iPhone XS en de grotere XS Max vervolgen de weg die Apple met de X is ingeslagen. De Max gaat mee in de wedloop van grote smartphones, een trend die in technologisch opzicht weinig boeiend is - ze zijn alleen groter. De Galaxy Note 9 is 6,4 inch, de XS Max 6.5 inch en de Huawei Mate 20 Pro krijgt naar verluidt een 6,9 inch scherm. Geen wonder dat er nauwelijks nog kleine tablets worden gemaakt.

De knapste verbetering in de XS en XS Max is de camera. Dankzij de nieuwe A12-chip kan Apple zijn ‘neural engine’ op de chip meer werk laten verrichten voor fotografie. Het verschil tussen de X en de XS is zichtbaar: de nieuwe iPhones maken beduidend betere foto’s en video’s. Maar Apple volgt daarmee eigenlijk de trend die Google, Huawei en LG hebben ingezet. Ik heb zo’n vermoeden dat de Pixel 3, de Mate 20 Pro en de V40 die volgende maand worden verwacht, weer een stap verder gaan met computationele fotografie.

Vingerscanner in het scherm

Hoewel Face ID een technologisch hoogstandje is, had Apple dit jaar hoge ogen kunnen gooien door de vingerafdrukscanner terug te laten te keren in de nieuwe iPhones, ingebouwd ín het scherm. Dan is namelijk de notch niet meer nodig - voor velen toch een doorn in het oog. BBK, het Chinese bedrijf achter de smartphonemerken Oppo, Vivo en OnePlus, heeft al laten zien dat de technologie werkt. In november zal naar verwachting de OnePlus 6T de eerste smartphone zijn met een brede release die met de eer gaat strijken. En anders doet begin volgend jaar Samsung dat wel met zijn jubileumtoestel, de Galaxy S10, die volgens de geruchten ook wordt uitgerust met een vingerafdrukscanner in het scherm.

Rest alleen nog de iPhone XR die volgende maand verschijnt. We moeten het toestel nog testen maar op basis van wat we nu weten en mijn eerste indruk in Cupertino bij de presentatie verwacht ik niet dat het toestel op enige wijze een toon zal zetten. Apple zal er vast veel van verkopen, omdat hij 300 euro goedkoper is dan de XS, maar een smartphone van 850 euro die niet eens Full HD video kan afspelen maakt volgens mij geen deuk in het universum.

Privacy

Toch is er één ‘feature’ waarmee Apple wel de toon zet, al is die niet beperkt tot de iPhone: privacy. In tegenstelling tot andere grote tech-spelers als Google, Amazon en Facebook draait Apples verdienmodel niet om het verzamelen van data over zijn gebruikers. Het past een ‘privacy by design’-principe toe in al zijn hard- en software. Dat beleid is misschien wel het grootste wapenfeit van de huidige ceo Tim Cook. Daar zou Samsung, dat toch al een moeizame relatie heeft met Google, nog van kunnen leren.

Zo was de Safari-browser de eerste die cookies van derden standaard blokkeerde. In iOS 11 volgde tracking-preventie en bescherming van de Lightning-poort en in het net verschenen iOS 12 beschermt Apple je zelfs tegen de code van Google en Facebook die jou overal op het web volgt ook al ben je niet op hun pagina’s. Ook 'fingerprinting' wordt in iOS 12 en MacOS Mojave voorkomen. Het versleutelen van de bestanden op Apples computers staat sinds File Vault 2 standaard aan. En de microfoon van je MacBook gaat automatisch uit wanneer je ‘m dichtklapt. Externe ontwikkelaars tot slot zijn bij Apple sinds kort onderhevig aan strengere privacy-voorwaarden.

De iPhone en smartphones in het algemeen zijn nagenoeg uitontwikkeld. Het komt tegenwoordig aan op wat we ermee doen en de prijs die we daarvoor betalen. De aanschafprijs van een iPhone is hoog, maar besef wat je inlevert als je voor een goedkoper alternatief kiest.

Subscribe je op het Bright YouTube-kanaal voor meer gadgetvideo's