Uitlegparty: Near Field Communication

Uitlegparty: Near Field Communication

24 november 2010 om 19:49
Update: 29 april 2018 om 00:54

Android ondersteunt het, telefoonmakers, banken en telco's werken eraan. NFC moet zorgen voor de doorbraak van contactloze transacties.

Een van de vernieuwingen in Android 2.3, dat binnenkort verschijnt, is de ondersteuning van NFC. Dat staat voor Near Field Communication en is een techniek die contactloze transacties op korte afstanden mogelijk maakt.

Waar je nu nog allerlei pasjes of muntjes voor gebruikt, is straks via NFC-chips in mobieltjes voor te betalen. Androids nieuwe 2.3-versie is er al klaar voor en andere telefoonsystemen volgen binnenkort. Zo suggereerde Blackberry-maker RIM onlangs ook te werken aan NFC-support, wil Nokia het in Symbian stoppen en Apple is er ook iets mee van plan.

Voor NFC is een speciale chip nodig, vergelijkbaar met die in de ov-chipkaart. In combinatie met een zendertje in een kassa, een poster of een poortje is de chip te activeren en registreert hij gegevens. Een telefoon-app kan vervolgens de transactie regelen, eventueel na invoeren van een wachtwoord.



Experimenten
NFC is al jarenlang een belofte omdat het makkelijker betalen met mobieltjes zou mogelijk maken. Geen gerommel meer met bankbiljetten, muntjes en kortingspassen: houdt de telefoon tegen de zender en je wordt herkend en het afrekenen kan plaatsvinden met een druk op de telefoon. Vier jaar geleden startten al de eerste experimenten met NFC-betalen in Nederland. Zo testte de Rabobank deze manier van afrekenen in een supermarkt en bood de start-up Payter het aan in Rotterdam.

Maar het werd geen succes omdat het aantal mobieltjes met een nfc-chip ingebouwd nog miniem is. Er zijn weinig andere toestellen dan een paar Nokia's, zoals de 6261 die David ooit uitpakte, die NFC aan boord hebben. Dat kan nu met de komst van de NFC-ondersteuning in Android gaan veranderen.

10 centimeter
NFC werkt met een rfid-chip, die met een radiosignaal wordt geactiveerd door het leesapparaat, waarmee hij vervolgens kan communiceren. De draadloze communicatie vindt bij NFC alleen plaats op zeer korte afstand: zo'n 10 centimeter. Een betaalprogramma op de telefoon kan de chipgegevens gebruiken om de transactie te regelen. Zo is bijvoorbeeld niet alleen een saldo af te schrijven, maar zijn ook spaarpunten automatisch bij te schrijven.

De NFC-chip heeft geen stroom nodig om te kunnen werken. Een transactie is dus ook later af te ronden als de telefoonaccu weer eens leeg is.

Van parkeren tot bioscoopkaartjes
NFC maakt meer dan alleen betalen in winkels mogelijk. Zoals gezegd, ook de ov-chipkaart gebruikt NFC. Het Rotterdamse Payter gebruikte de NFC-mobieltjes die het aan klanten uitdeelde ook voor het afrekenen van parkeerkaartjes en het kopen van bioscooptickets. Houd een mobiel bij een poster en het kaartje voor die film is meteen aan te schaffen. En in het Roda JC-stadion in Kerkrade werd jaren geleden al getest met NFC-mobieltjes als vervangers van seizoenskaarten.

De toepassingen in winkels zouden nog verder kunnen gaan. Als elke verpakking ook een rfid-chip heeft, kunnen klanten zelf hun boodschappen afrekenen zonder tussenkomst van een cassière. Nooit meer in de rij voor de kassa. Maar dat is de komende jaren allemaal nog te duur voor winkels.





Beveiliging
Of NFC veiliger is dan pinnen, hangt van de gebruikte applicaties af. Maar van pinnen weten we dat het zo lek is als een mandje en dat je nooit zeker kan weten dat er met het betaalapparaat is gerommeld. Op een mobieltje voer je zelf je pincode in. Het afvangen van pincodes zou een stuk lastiger kunnen worden, mits het betaalproces goed is versleuteld.

NFC-betalingen zijn in elk geval veiliger dan die met creditcards. Een dun stuk plastic raak je sneller kwijt dan een telefoon. Bovendien is er versleuteling en een wachtwoord. De financiele wereld lijkt van plan NFC nu te omarmen.

Creditcards en iDeal
Creditcardmaatschappijen komen met micro-SD-kaartjes voor in telefoontjes met NFC erin. Nederlandse banken hebben ook een project opgezet rond mobiel betalen via NFC, maar werken tegelijk ook aan een mobiele variant van iDeal, wat via mobiel internet verloopt.

Telecomproviders werken aan embedded sim-kaarten in telefoons die ook allerlei betaaltoepassingen met NFC mogelijk moeten maken. Amerikaanse telco's AT&T, Verizon en T-Mobile kwamen onlangs al met het betaalsysteem Isis dat met NFC werkt.





Google
Terug naar Google, dat NFC-ondersteuning in Android 2.3 heeft gestopt. Google-baas Eric Schmidt heeft grote verwachtingen van NFC de komende jaren. Schmidt verwacht 500 nieuwe bedrijven die iets met NFC gaan doen. Wat is Google met NFC van plan? Wellicht zijn er toepassingen met Google Checkout mogelijk. Maar er kan meer dan alleen ondersteunen van mobiele transacties, denkt The Register.

Zo is met de techniek de telefoon te gebruiken als registratiemethode. Een NFC-smartphone is zo makkelijker te koppelen aan televisies of als manier om in het echte leven in te checken of plekken (of ze te Facebook-liken). Telefoons kunnen ook als sleutels gaan werken. Veel bedrijfspasjes gebruiken immers al NFC.

Winkeliers
Met de steun van telefoonfabrikanten, grote techpartijen als Google en Apple, creditcardmaatschappijen, banken en telecombedrijven, lijkt NFC eindelijk in een stroomversnelling te komen. Nu moeten alleen winkeliers nog worden overtuigd, om contactloos mobiel betalen echt tot een succes te maken. Dat dat niet makkelijk zal gaan, toont de trage overgang van PIN naar EMV, de Europese betaalstandaard met chip, al wel aan. Die pasjes en muntjes moet je nog wel een paar jaar meenemen, maar het eind van contant betalen komt dankzij NFC wel weer iets dichterbij.

Meer over

Deel dit artikel