Zonnecellen in Mondriaan-achtig glas-in-lood

Zonnecellen in Mondriaan-achtig glas-in-lood
8 juli 2015 om 12:32
Laatste update: 27 april 2018 om 23:05

Dit glas-in-lood raam met verborgen zonnecellen kan drie mobiele telefoons opladen.

Geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan heeft de Universiteit Utrecht ‘glas-in-lood’-ramen ontwikkeld die elektriciteit opwekken.

Een paneel kan dankzij verborgen zonnecellen op een zonnige dag genoeg energie leveren voor het opladen van drie mobiele telefoons. En dat is nog maar een half procent van het opgevangen zonlicht.

Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht: "In de door ons ontwikkelde panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. De zogenaamde luminescente moleculen absorberen licht en zenden dat met een lichte roodverschuiving naar alle kanten weer uit. Een rode plaat absorbeert zo bijvoorbeeld groen en geel licht en zendt weer rood licht uit. Een groot deel van dat uitgezonden licht blijft opgesloten in de platen en bereikt de zijkanten. In smalle zonnecellen die aan de zijkant zijn aangebracht, wordt het licht omgezet in elektriciteit. De aansluitingen zijn verborgen in het houten frame. In totaal zijn in het ‘glas-in-lood’-paneel van Van Sark 100 zonnecellen van 15 cm lang en 0,5 cm breed verwerkt."

Niet alleen kan het vensterglas nog meer energie opwekken, Van Sark ziet ook een bredere toepassing van luminescente zonneconcentratoren dan deze 'Elektrische Mondriaan'. "De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen."

Lees meer over:

Deel via