DJI: drone-bezorging in steden nog lastig
In dichtbevolkte gebieden met hoge gebouwen blijft drone-bezorging aan huis een probleem, stelt ’s werelds belangrijkste drone-producent DJI.
Drone-bezorging is nu nog met name aantrekkelijk in dunbevolkte en onherbergzame gebieden. Zeker als de infrastructuur tekort schiet, kan een drone uitkomst bieden. Denk maar aan drones die afgelegen ziekenhuizen van medicijnen voorzien.
Een drone die in het centrum van een grote stad een pizza of een andere pakketje komt bezorgen, blijft voorlopig nog wel even toekomstmuziek – alle testen die verscheidene bedrijven met drone-bezorging doen ten spijt.
Gewassen
Voor ’s werelds grootste drone-producent, DJI, heeft drone-bezorging om die reden evenmin een hoge prioriteit, bericht CNBC. Het bedrijf legt de nadruk op vijf andere categorieën van drone-gebruik: film, landbouw, infrastructuur, hulpdiensten en inspecties in de energiesector. Volgens DJI-woordvoerder Kevin On hebben drones daar een ‘enorm potentieel’.
Zo gebruiken brandweerlieden inmiddels drones met gassensors om mogelijke gevaren op te sporen, zetten elektriciteitsbedrijven drones in om energieleidingen in de gaten te houden en rusten boeren drones uit met camera’s om de groei van hun gewassen te monitoren.
Landbouwbesproeiing
Anderhalf jaar geleden lanceerde DJI de Agras MG-1 drone voor landbouwbesproeiing. Op die manier hoopt DJI volgens On een bijdrage te leveren aan toekomstige voedseltekorten. Net iets belangrijker dan een drone die een bezorgpizza door je zolderraampje dropt inderdaad.