Eerste indruk: Hanvon TouchPad
De opvallendste tablets op de CeBit zijn Hanvons TouchPads die werken met Windows 7 maar zonder 3G.
Op de CeBit in Hannover, de grootste it-beurs van Europa, zijn nog maar weinig tablets te vinden die zich kunnen meten met de iPad. De grote merken zijn nog niet klaar. Het Franse Archos heeft wel twee nieuwe tablets die met Google Android werken. Ze zijn iets kleiner dan de iPad (7 en 8 inch) maar ik vind hun touchscreens niet lekker reageren. Ik sla ze even over en dat geldt ook voor alle prototypes van andere merken.
Zoek je 10 inch-tablets die al af zijn dan kom je uit bij het readermerk Hanvon, gevestigd op het Zhongguancun Software Park in Beijing. Hun readers zijn niet slecht, maar de twee Touchpad-tablets zien er beter uit. Ze hebben een dun lcd-touchscreen met led-achtergrondverlichting en zijn lekker licht, tussen de 600 en 900 gram. Volgens Hanvon-medewerkers moeten ze rond de 500 euro gaan kosten.
Beide tablets werken met Windows 7, dat al een standaard virtueel toetsenbord heeft voor tekstinvoer op touchscreens. De Hanvon-tablets hebben geen 3G ingebouwd, maar een medewerker claimt dat een usb-dongle ook moet kunnen werken. Ze hebben naast wifi wel Bluetooth. Ook hebben ze een ingebouwde camera's, enkele usb-poorten, en een touchknop in de rechteronderhoek die deels dienst doet als rechtermuisknop. De buitenkant is gemaakt van een combinatie van aluminium en plastic. De apparaten liggen bes t goed in de hand en voelen niet eens erg goedkoop aan.
Hanvons TouchPad BC10C is de dikste van de twee (18 mm). Dit model heeft een capacitief touchscreen dat erg goed reageert. Hier kan je best mee werken. Er is multitouch-ondersteuning. Het andere model, de TouchPad BA10E, heeft een elektromagnetisch touchscreen dat je volgens Hanvon met een pennetje moet bedienen, maar zonder werkt het ook redelijk. De BA10E is lekker dun (14mm) en heeft een witte achterkant. Qua looks zijn het geen iPads, maar ze zijn zeker ook niet lelijk.
Het voelt wat vreemd: met je vinger op de kleine rode kruisjes en de Start-knop drukken. Maar het gaat allemaal best goed. Tekst invoer zal erg wennen worden. Dat virtuele toetsenbord op Windows 7 moet beter kunnen, bijvoorbeeld met grotere toetsen en meer ruimte tussen de knoppen.
Ander minpunt van de Hanvon TouchPads is waarschijnlijk de accuduur. De medewerkers op de stand konden daar niet meer over zeggen. De tablets werken met Intel-chips, een Celeron ULV743 met 1,3 Ghz in de BC10C en een Atom Z530 met 1,6 Ghz in de BA10E. Dat zijn chips bedoeld voor laptops. Qua hardware zijn het een soort netbooks, maar dan in tabletvorm gegoten. Zo hebben ze geen flashgeheugen maar gewone harde schijven (120 en 250 GB) en 1 en 2 GB RAM. Beide tablets hebben ook een ingebouwde camera. De BA10E heeft er eentje (1,3 megapixel), de BC10C zelfs twee, voor en achter (met 2,0 megapixel).
Samenvattend zijn de nadelen van deze twee tablets: de touch-interface in Windows 7, het ontbreken van een simkaartslot en de korte accuduur. Maar ze hebben ook meerdere pluspunten ten opzichte van de iPad: multitasken, Flash op sites tonen, apparaten via usb aansluiten, foto's maken en video-Skypen kan allemaal met deze Chinese tablets.
In enkele Aziatische landen zijn de Hanvon-tablets volgens medewerkers al te koop. Het merk moet in Europa nog contracten afsluiten. Jammer dat grotere pc-merken nog geen soortgelijke iPad-alternatieven konden presenteren op de CeBit.