Verlamde man voelt weer dankzij robotarm

Verlamde man voelt weer dankzij robotarm
14 oktober 2016 om 13:14
Laatste update: 27 april 2018 om 02:28

Dankzij elektrodes in zijn brein en een robotarm heeft deze Amerikaan weer 'gevoel' in zijn verlamde hand.

Onderzoekers van de University van Pittsburgh Medical Center werken al jaren aan brein-naar-machine-interfaces. Eerder was het al gelukt om een verlamde vrouw een robotarm met gedachten te laten besturen. Na een oefenperiode van enkele weken kon zij zichzelf met de robotarm stukjes chocola voeren. Nu hebben de onderzoekers de robotarm uitgerust met sensoren waardoor patiënten niet alleen via gedachten de robotarm kunnen besturen, maar ook kunnen voelen wat de robothand voelt.

Nate Copeland, die tien jaar geleden bij een ongeluk zijn nek brak, kan dankzij deze nieuwe ontwikkeling via een robothand weer 'voelen', alsof het zijn eigen verlamde hand is. Nate onderging een operatie waarbij elektrodes in zijn brein werden aangebracht. De elektrodes zijn met kabels op zijn schedel verbonden met een computer. Enerzijds vertaalt de computer zijn gedachten om de robotarm te besturen, maar anderzijds vertaalt deze ook de signalen van de sensoren in de robothand naar elektrische signalen die het naar Nates brein stuurt. In de experimenten voelt Nate welke vingers van de robotarm aangeraakt worden.

De technologie is overduidelijk nog erg primitief, maar deze volgende stap laat wel zien dat bionische ledematen zeker geen sciencefiction-droom zijn, maar in de toekomst wel degelijk kunnen bijdragen om de kwaliteit van leven van verlamde patiënten te verbeteren.

Lees meer over:

Deel via