Open source Facebook haalt veel startgeld op

Open source Facebook haalt veel startgeld op

14 mei 2010 om 13:08
Laatste update: 29 april 2018 om 05:31

Diaspora is een project van vier studenten uit New York die een 'open' versie van Facebook gaan maken. 

Het idee voor project Diaspora ontstond toen Eben Moglen een gastcollege gaf op het NYU over internetprivacy. Het betoog van de professor over online identiteiten inspireerde vier studenten; Maxwell, Daniel, Raphael, en Ilya om een alternatief voor Facebook te gaan programmeren. Bewapend met een goed idee en een planning, startten ze een 'Kickstarter' project om geld in te zamelen. Het doel om binnen anderhalve maand 10 duizend dollar te verzamelen werd ruimschoots gehaald. De studenten hebben op dit moment al bijna 130 duizend dollar opgehaald.

De timing is perfect. Er zijn steeds meer mensen die grote vraagtekens stellen bij de manier waarop Facebook met zijn gebruikersinformatie omgaat. Er wordt veel geklaagd, maar er is geen alternatief. En dat willen de vier jongens van rond de 20 veranderen. In de New York Times leggen de studenten uit dat zij het project geheel onder een opensource-licentie willen uitgeven.

Project Diaspora wil een nieuwe Facebook maken. Een Facebook waar je zelf eigenaar bent van de informatie die je deelt en waar je zelf bepaalt met wie je informatie deelt. Bovendien moet het project 'decentraal' zijn ingericht, waardoor iedereen ook het platform zelf kan draaien. Een beetje zoals de manier waarop Wordpress werkt: iedereen kan kiezen om het zelf te hosten of om gebruik te maken van een aangeboden platform.

De populariteit van het project Diaspora is logisch. Iedereen wacht op een 'open' Facebook, waar je zelf bepaalt wat je wilt delen. Of het de vier studenten gaat lukken, is nog te bezien maar het project zegt veel over de manier waarop dingen gemaakt worden vandaag de dag. Als iets kapot is, of je bent het ergens niet mee eens, dan ga je zelf aan de slag om het te maken. En alles wat je nodig hebt, is een beetje steun en veel pizza en bier.

Lees meer over:

Deel via