Kindvriendelijke app

YouTube Kids nu ook in Nederland: een aanrader voor ouders?

YouTube Kids in Nederland: hoe werkt het en wat kan je ermee?
5 februari 2019 om 18:03
Laatste update: 5 februari 2019 om 18:51

Vanaf vandaag is de kindvriendelijke YouTube-app YouTube Kids ook in Nederland te downloaden. Hoe werkt het? En is dit een aanrader voor ouders? Bram legt het uit.

De app YouTube Kids heeft wereldwijd meer dan 10 miljoen dagelijkse gebruikers. De app was al in 59 landen beschikbaar en vanaf nu dus ook in Nederland.

1. Wat is het en voor wie?

YouTube Kids is een gefilterde kindvriendelijke versie van YouTube, verpakt in een kleurrijke app met weinig opties. De app moet vooral het leven van ouders makkelijk maken. De belofte is dat je met deze app controle hebt over wat je kinderen wel en niet zien.

Het probleem is dat kinderen vaak de aanbevolen video’s volgen op YouTube en daar kan snel de verkeerde afslag worden genomen. Op YouTube Kids moeten kinderen daar beter tegen beschermd worden. 

De app is bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar. Oudere kinderen mogen een eigen account hebben op 'het echte' YouTube.

2. Hoe werkt de app?

De dienst is gratis te downloaden op Android en iPhone en iPad. Vervolgens stel je de leeftijd van je kind of kinderen in en bepaal je of de kinderen mogen zoeken via zoekwoorden of spraakopdrachten. 

Verder kan je instellen hoe lang ze nog mogen kijken, je kunt terugkijken wat ze allemaal gezien hebben en je kan zelfs, als je heel streng bent, YouTube-kanalen op voorhand selecteren die ze wél mogen zien (en de rest dus niet). Dat gaat via de modus ‘goedgekeurde inhoud’. Omgekeerd werkt het ook: je kan kanalen blokkeren.

Om het ouders iets makkelijker te maken, kunnen ze ook in één klap ‘collecties van kanalen’ toevoegen aan de goedgekeurde inhoud. Dit zijn verzamelingen van kanalen die YouTube van tevoren gecheckt heeft, bijvoorbeeld over knutselen, sport, muziek en leren.

3. Welke vlogger staat er op en welke niet?

Bijna alle bekende Nederlandse YouTubers zijn onvindbaar via de app. Geen Enzo Knol, geen Milan Knol, geen Ronnie Flex en geen Famke Louise. Ook staat er geen liedje op van rapper Boef, maar wel een parodie op het nummer Habiba, namelijk Een Liga van Clonny Games.

De video's van MeisjeDjamila, Kinderen voor Kinderen en het Klokhuis zijn wel zo goed als allemaal te vinden. Van Bright.nl staan een aantal video's in de app, maar het kanaal als geheel is niet te bekijken. 

YouTube noemt YouTube Kids ‘een gefilterde versie van YouTube’, waarbij algoritmes bepalen of video’s in de Kids-app te zien zijn. Videomakers kunnen zichzelf niet opgeven om ook in de app te worden weergegeven, maar YouTube geeft wel tips waar 'gezinsvriendelijke content' aan moet voldoen. De video’s moeten ‘positieve interesses, ontwikkeling en educatie ondersteunen en gezinnen inspireren om samen offline iets te ondernemen’. Natuurlijk is seks, botheid en schelden uit den boze. Sluikreclame maken in de video's wordt ook niet op prijs gesteld.

4. Houden de filters alle 'slechte' video's tegen?

Het gaat niet altijd goed met het filter. YouTube heeft meerdere malen excuus moeten aanbieden omdat er toch ongure of vulgaire content op het Kids-platform werd getoond. Zo waren er video's te zien waarbij een man in Spiderman-pak over Elza (uit Frozen) heen plaste. Ook stonden er complotvideo's waarin beweerd werd dat de aarde plat was of dat de wereld bestuurd werd door een groep buitenaarde wezens.

Ook nu lijkt het niet helemaal goed te gaan: in de parodie Een Liga op het nummer Habiba van Boef worden ook onvriendelijke woorden gebruikt als 'trap hem zo hard in de zak', 'eet totdat ik kots' en 'kom niet aan mijn Liga, want ik maak je koud!' 

Ouders die geen risico willen lopen, doen er dus goed aan om de modus ‘goedgekeurde inhoud’ in te schakelen.

5. Hoe goed is de app?

De app lijkt nog niet volledig uitgekristalliseerd, al bestaat hij al sinds februari 2015. Vooral het zoeken lijkt erg beperkt. Zoek je op Enzo Knol dan vind je niks, maar blader je vervolgens door de aanbevolen video's, dan is er toch een video waarin Enzo Knol op een ander YouTube-kanaal verschijnt.

Verder is het een heerlijke app die kijken voor kinderen wel heel makkelijk maakt. Het is een app die snel tot de standaarduitrusting van iedere ouder kan gaan horen.

Kijk ook: YouTube Premium van start in Nederland

Volg Bright op YouTube voor meer video's over tech.