Facebook gaat voortaan video's met zogeheten deepfakes verwijderen. Daarbij wordt het gezicht van iemand in een video gemanipuleerd, om bijvoorbeeld uitspraken in de mond te leggen.
Filmmaker Jordan Peele maakte al eens een video waarin de voormalige Amerikaanse president Barack Obama dingen leek te zeggen, terwijl hij dat in werkelijkheid nooit deed. Daarmee waarschuwde hij voor de gevaren van deepfakes.
Volgens Facebook worden deepfakes nog maar amper op het sociale netwerk gedeeld, maar is het een "forse uitdaging" om met zulke beelden om te gaan. Deepfake-video’s krijgen al langer een markering, om duidelijk te maken dat het om nepbeelden gaat. Die regels worden nu aangescherpt, zodat de video’s voortaan worden verwijderd.
Nepfoto's ook verboden
Het sociale netwerk neemt ook maatregelen tegen bewerkte foto’s. Als beelden zijn gemanipuleerd om iets anders te laten zien dan de werkelijkheid, dan worden ze per direct van Facebook gewist. Dat gebeurt alleen als de "gemiddelde gebruiker" die manipulatie niet zomaar zou zien. Grappige plaatjes of foto’s die mooier zijn gemaakt zijn nog wel toegestaan.
Politieke reclames
Facebook lag recent onder vuur, omdat het bedrijf weigert berichten te verwijderen van politici in strijd met de regels. Ook politieke reclame met nepnieuws wordt door het bedrijf gedoogd. Ondertussen weren Twitter en Snapchat wel alle politieke reclames.
Zo werken deepfakes
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's