deepfake video morgan freeman
Deepfake

Nederlanders maken video met 'Morgan Freeman'

9 juli 2021 om 12:41
Update: 9 juli 2021 om 14:52

Is het 'm of is het 'm niet? Twee Nederlanders hebben een video gemaakt met een sprekend lijkende én klinkende Morgan Freeman. Maar de beelden zijn door de computer gegenereerd.

De deepfake-video met de virtuele Morgan Freeman (hieronder te kijken) is gemaakt door de Nederlandse filmmaker Bob de Jong, met behulp van software met kunstmatige intelligentie (AI). De stemimitatie is gedaan door stemacteur Boet Schouwink en is niet met de computer bewerkt.

De Jong werkte een paar maanden in de avonduren aan de video. "Als freelance filmmaker werd ik geraakt door de coronacrisis. Daardoor had ik tijd me te verdiepen in deze techniek. Zie het als een alternatief voor legpuzzels of LEGO tijdens de lockdown."

Een groot verschil met veel andere deepfake-video’s is dat in deze video gebruik is gemaakt van een 'full head swap' tussen twee erg verschillend uitziende mensen.

Deepfakes zijn hyperrealistische, maar neppe video's die zijn gemaakt door zelflerende AI-software. Makers kunnen zo bijvoorbeeld bekende personen dingen laten zeggen of doen die in werkelijkheid nooit zijn gebeurd. 

Bekijk de video:

Discussie over nepnieuws

De Jong zegt met zijn deepfake-video's een discussie op gang te willen brengen "over wat echt nieuws en nepnieuws is". "Het gevolg van deze technologie is dat we kritischer moeten worden op wat we zien in video's en op sociale media. Ik ben bewust wat ik ethisch gezien wel en niet zou moeten doen met deze technologie." 

Onder meer Facebook, Twitter en Reddit hebben het plaatsen van deepfakes al verboden, maar de video's zijn lastig te herkennen, doordat ze steeds realistischer ogen.

Wat de 84-jarige Freeman van 'zijn' nepvideo vindt, is afwachten. De Jong is niet bang voor de eventuele juridische gevolgen, omdat hij de video beschouwt als een parodie. “Ik heb een team van mensen die me willen helpen mocht ik juridische problemen krijgen." Hij wil geen geld verdienen met de video's op zijn kanaal. "Ik ben ook niet uit op grote aantallen volgers."

Tv-programma

De Jong praat intussen met meerdere tv-zenders over het maken van deepfakes voor uitzendingen. Binnenkort is volgens hem een eerste resultaat in een tv-programma te zien. "Meer kan ik daar nog niet over zeggen."

Het kan nog wel even duren voordat zeer realistische deepfake-video's ook door gewone consumenten binnen mum van tijd zijn te maken, denkt hij. "Wanneer de gemiddelde consument dit zelf kan? Dat is lastig te zeggen. Het is nu nog moeilijker en meer werk dan je misschien denkt. Het zal geleidelijk aan steeds toegankelijker worden."

Dure videokaart

Momenteel hebben makers van deepfake-video's ook nog redelijk dure, krachtige hardware nodig. Zo gebruikt De Jong in zijn computer een grafische kaart van Nvidia die ruim 2000 euro kost. "Mijn eerste tests vielen erg tegen. Het heeft wel een maand geduurd om het goed onder de knie te krijgen." 

Zo werken deepfakes: