Noorwegen stopt met corona-app na kritiek privacywaakhond
De Noorse overheid stopt met het gebruik van een corona-waarschuwingsapp. Het wist alle gegevens die tot nog toe met de app zijn verzameld.
Het Noorse Instituut voor de Volksgezondheid maakte maandag bekend dat het die beslissing neemt naar aanleiding van kritiek van de privacywaakhond in het land.
De Noorse evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat het nut van het verzamelen van privacygevoelige gegevens voor het volgsysteem niet meer opweegt tegen de bezwaren daartegen, nu er nog nauwelijks nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus bijkomen.
"Wij zijn het niet eens met de evaluatie van de privacywaakhond, maar we zullen alle data wissen en de app in de ijskast zetten als gevolg van de evaluatie", aldus het Instituut voor Volksgezondheid. "We zijn als gevolg hiervan minder voorbereid op een verspreiding van het virus, nu we tijd voor ontwikkeling van, en proeven met de app kwijtraken."
De app was ruim 1,6 miljoen keer gedownload, maar er het aantal actieve gebruikers was gedaald naar 600.000. Noorwegen heeft 5,3 miljoen inwoners.
Nederland en andere landen
In Nederland laat het kabinet ook een corona-tracking-app ontwikkelen. Dat gebeurt op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google. Die app zou voor de zomervakantie klaar moeten zijn.
Duitsland lanceert dinsdag zijn corona-waarschuwingsapp. In Frankrijk en Italië zijn al zulke corona-apps ook recent uitgebracht. In die landen zijn de apps al enkele miljoenen keren gedownload. Het Nederlandse kabinet hoopt dat 60 procent van de bevolking te app installeert.
In een onderzoek onder Nederlanders zei eenderde een corona-tracking-app zeker te zullen installeren. Zij zien het als een effectief middel om het coronavirus in te dammen en om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Maar net zo'n grote groep ziet zo'n app niet zitten. Ze vinden het kwalijk dat de overheid deze app wil introduceren. De rest twijfelt nog.