Duitse corona-app uitgebracht: 'grote stap in strijd tegen corona'
De Duitse overheid heeft dinsdagochtend een app uitgebracht die gebruikers waarschuwt als ze mogelijk contact hebben gehad met iemand met het coronavirus.
De officiële corona-waarschuwingsapp van de Duitse regering is sinds vanochtend te downloaden voor iPhones en Android-telefoons. Het doel van de app is om mogelijke contacten van patiënten in kaart te brengen.
De regering verwacht dat de 'Corona-Warn-App' door de bevolking breed zal worden gebruikt. "Het downloaden en gebruiken is een kleine stap voor ieder van ons, maar een grote stap in de strijd tegen de pandemie", zei de chef van de kanselarij, Helge Braun.
De app waarschuwt deelnemers als ze langere tijd binnen twee meter in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen zich dan laten testen. Het systeem werkt alleen als mensen zich vrijwillig aanmelden. Er worden geen gegevens in een centrale databank opgeslagen.
'Belangrijk nieuw gereedschap'
De app komt volgens de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn niet in de plaats van andere maatregelen tegen verspreiding van het virus. Zo blijft het belangrijk afstand van elkaar te houden en op de bepaalde plekken zoals in winkels mondkapjes te dragen. Hij noemde de app "geen gratis ticket maar een belangrijk nieuw gereedschap in de pandemie".
Sociale druk
De partij de Groenen wil dat er een speciale wet komt voor het gebruik van de app. Daarin moet onder andere worden vastgelegd wat de vrijwilligheid inhoudt om de digitale hulp te gebruiken en de manier waarop gegevens openbaar kunnen en mogen worden gemaakt.
De partij is onder meer bang dat werkgevers medewerkers zullen dwingen om de app te gebruiken of dat er sociale druk ontstaat om er aan mee te doen. De partij komt met een wetsvoorstel, zo kondigde de fractie in de Bondsdag aan.
Nederlandse corona-app
In meer dan 20 landen, waaronder Frankrijk en Italië, zijn ook vergelijkbare corona-waarschuwingsapps in gebruik of worden zulke apps getest.
In Nederland laat het kabinet ook een corona-tracking-app ontwikkelen. Dat gebeurt op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google. Die app zou voor de zomervakantie klaar moeten zijn.