Zonnepanelen leveren flink minder op
De terugleverkosten die leveranciers vragen voor energie van zonnepanelen is een van de hoofdredenen dat huishoudens met zonnepanelen erop achteruitgaan dit jaar. Het gaat om honderden euro’s, oplopend tot 500 euro op jaarbasis.
Zo’n 2,6 miljoen huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen. Energie-experts zeggen tegen de Telegraaf dat mensen met acht zonnepanelen 300 euro minder opbrengsten hadden uit hun zonnepanelen. Geert Wirken van Keuze.nl zegt dat het bij twaalf zonnepanelen 475 euro was. De terugleverkosten zijn een hoofdreden, maar ook was de zonopbrengst 6 procent lager dan in 2023.
Hoge terugleverkosten
De terugleverkosten zijn volgens energieleveranciers hoog omdat ze veel geld moeten investeren om te voorkomen dat er storingen op het stroomnet ontstaan. Die storingen komen eerder voor door zonnepanelen, die voor pieken zorgen in de stroomvoorziening op het net.
In 2025 zullen de kosten verder stijgen, mede door de terugleverkosten die hoger worden. Inmiddels zijn die 12 tot 14 eurocent per kilowattuur. Doorgaans wordt dertig procent van de opgewekte stroom door huishoudens zelf verbruikt en de overige stroom heeft dus met die terugleverkosten te maken. Jaarlijks is dat ongeveer 300 euro minder opbrengst dan mensen gewend waren voordat de terugleverkosten hun intrede deden.
Salderingsregeling
In 2027 stopt de salderingsregeling en dan leveren zonnepanelen voor een huishouden met 8 panelen waarschijnlijk nog eens 250 euro minder op per jaar. Om de financiële impact te beperken, is het beter om meer stroom zelf te gebruiken. Huishoudens doen er goed aan om bijvoorbeeld beter te plannen wanneer ze meer stroom gebruiken door op slimme tijden de auto op te laden of een was te draaien.
Lees meer over zonnepanelen en download onze app.