Privacywaakhond waarschuwt: coronaspoedwet schendt privacy
De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de gevaren van een spoedwet om telecomdata te delen bij de bestrijding van het coronavirus.
Dat stelt AP-voorzitter Aleid Wolfsen tegenover de NOS.
Eerder adviseerde de toezichthouder al hoe de privacy van burgers gewaarborgd kan worden door de wet. "Ons advies is zo minimaal opgevolgd dat we nu naar buiten treden en zeggen: deze wet, in deze vorm niet aannemen", aldus de topman.
De AP zou inmiddels worden gebeld door bezorgde burgers en telecomproviders, die ook vrezen voor de privacy-implicaties. De nieuwe wet zou telecomproviders verplichten geanonimiseerde telecomgegevens te delen met het RIVM. Die kunnen hier vervolgens gebruik van maken om bijvoorbeeld virusuitbraken in kaart te brengen.
Het voorstel voor de spoedwet doet volgens Wolfsen echter te weinig om de anonimiteit van de gegevens te waarborgen. Bovendien zou het CBS de data een jaar lang bewaren, terwijl onduidelijk is waarom dit zo lang moet duren.
Noodzaak
De AP trekt ook de noodzaak van de wet in twijfel. Er zou onvoldoende zijn gedaan om te duiden waarom deze maatregelen nodig zijn om het coronavirus de baas te blijven.
In Noorwegen werd recent de stekker uit een corona-app getrokken. Deze verzamelde ook gegevens van burgers om uitbraken in kaart te brengen. De waakhond in dat land vond de app niet langer benodigd, waarna de Noorse equivalent van het RIVM met tegenzin de stekker uit het project trok.