Eerste testrit hyperloop met mensen aan boord: 'Baanbrekend'
Virgin Hyperloop heeft zijn eerste testrit met menselijke passagiers aan boord gemaakt. Er werd een snelheid van 172 km/u gehaald. Dat klinkt nog niet erg snel, maar uiteindelijk moet de trein duizend km/u gaan rijden.
Zondag haalde de Virgin Hyperloop op een testbaan van 500 meter een snelheid van 172 km/u, met aan boord technisch topman Josh Giegel en directeur passagierservaring Sara Luchian, meldt Virgin.
Bij een Hyperloop rijdt een trein door een bijna-vacuüm tunnel. Door de lage luchtweerstand kunnen makkelijk zeer hoge snelheden worden behaald.
De passagiers voelden zich tijdens de testrit normaal. Ze hadden geen speciale training gevolgd en droegen ook geen speciale kleding. De Hyperloop-tunnel van Virgin had tijdens de test een luchtdruk van 100 Pascal, vergelijkbaar met de druk op een hoogte van 60 kilometer. De testrit duurde 15 seconden, en is zonder testpersonen al vierhonderd keer uitgevoerd.
Richard Branson
Virgin-oprichter en miljardair Richard Branson noemt de technologie 'baanbrekend'. "Met de succesvolle test hebben we aangetoond dat deze innovatie de manier waarop mensen wonen, werken en reizen de komende jaren zal veranderen."
Topsnelheid 1000 km/u
Op een volledig traject van vele kilometers lang, moet uiteindelijk een snelheid van zo'n duizend kilometer per uur worden gehaald. Virgin hoopt in 2030 zijn eerste commerciële Hyperloop-baan gereed te hebben.
Hyperloops zouden een handig en milieuvriendelijk alternatief voor de trein kunnen worden.
Elon Musk
Virgin werkt sinds 2014 aan zijn Hyperloop, net als verschillende andere bedrijven en universiteiten, waaronder het Nederlandse Hardt Hyperloop.
Het concept van de hogesnelheidstrein in een vacuümbuis werd in 2012 gepresenteerd door Tesla-topman Elon Musk. De hoogste snelheid van de Virgin Hyperloop werd in 2017 behaald: 387 km/u.