Verlamde man tikt 90 karakters per minuut door aan schrijven te denken
Een verlamde man kan zinnen met een snelheid van 90 tekens per minuut typen via een implantaat die zijn voornemen om een letter te tikken kan meten. De man raakte in 2007 verlamd vanaf de nek en kan daarom zijn handen niet gebruiken.
Onderzoekers van de universiteit Stanford publiceerden vandaag de onderzoeksresultaten in Nature. Ze plaatsten twee implantaten in de premotorische schors van de man, het gedeelte van het brein dat onze voornemens om te bewegen bevat.
Via deze implantaten kunnen ze de hersenactiviteit van de man registreren als hij er over denkt om iets te doen. De man moest zich vervolgens inbeelden dat hij letters op papier schreef.
Zelflerend algoritme
Eerst bepaalden de onderzoekers welke letter welke hersenactiviteit veroorzaakte. Ze slaagden erin om in 94 procent van de gevallen de juiste letter te vinden.
Deze informatie werd gebruikt om een zelflerend algoritme te trainen om de voornemens van de man naar echte letters te vertalen. Dat lukte: het algoritme slaagde er in om binnen een halve seconde de juiste letter te vinden.
Zinnen overschrijven
Voor de proef vroegen ze de man om van te voren bedachte zinnen over te schrijven. In vijf procent van de gevallen ging dit niet goed. Een autocorrectie-systeem bracht dit percentage terug naar een procent.
Het overschrijven lukte goed: de man wist negentig karakters per minuut te tikken, meer dan het dubbele dat gehaald werd in eerdere experimenten. Als hij zelf zinnen moest bedenken, ging dat iets langzamer - 75 karakters per minuut. Een gemiddelde mens van boven de zestig tikt op zijn telefoon met een snelheid van 115 karakters per minuut.
Het experiment bevindt zich pas in een vroeg stadium. Tegenover Scientific American benadrukken de onderzoekers dat ze nog niet weten wanneer dit op grotere schaal kan worden ingezet.