'Nieuwe EU-regels moeten Apple dwingen betaaldiensten toe te laten'
De Europese Unie moet nieuwe regels opstellen waardoor fabrikanten van smartphones, zoals Apple, worden gedwongen de NFC-chips in hun toestellen open te stellen voor andere betaaldiensten.
Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zonder die toegang steken bijvoorbeeld banken minder geld in de ontwikkeling van betaaldiensten. Met name Apple staat erom bekend de toegang tot de NFC-chip van de iPhone te beperken.
De huidige Europese regels zijn niet geschikt om toegang tot de chips waarmee draadloos betalen mogelijk is, af te dwingen. Dat kan namelijk alleen als er een keuze is tussen verschillende betaalapps. Apple-gebruikers kunnen met hun iPhone en Apple Watch alleen gebruikmaken van Apple Pay.
"Omdat marktpartijen, zoals banken, geen toegang krijgen tot deze technologie op smartphones, zijn zij niet begonnen of gestopt met het maken van eigen betaalapps. Hierdoor hebben consumenten en winkeliers minder keuze tussen verschillende betaalmogelijkheden", aldus de ACM.
NFC-chip
Volgens de toezichthouder is er sprake van een kip-eiprobleem: een extra betaalapp wordt pas ontwikkeld als die de NFC-chip kan gebruiken, terwijl zo'n extra app nodig is om die toegang af te dwingen. "De Europese regels stellen ons niet in staat de toegang tot NFC-technologie in Nederland af te dwingen. Dat kan alleen als er al een concurrerende betaalapp is, maar daarvoor blijkt toegang tot NFC-technologie cruciaal. In feite een kip-ei probleem. Daarom willen we dat de Europese regels worden aangepast", aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.
NFC is de technologie die wordt gebruikt voor contactloos betalen. Chips met NFC zitten niet alleen in telefoons en smartwatches, maar ook in bankpassen en creditcards.
Apple Pay
De ACM noemt Apple niet bij naam, maar er lopen Europese onderzoeken naar het Amerikaanse techbedrijf over dezelfde kwesties. Ook in andere landen klagen banken al geruime tijd dat ze niets met de NFC-chip van de iPhone en de Apple Watch mogen doen.
Concurrent Google heeft voor Android-apparaten overigens ook een eigen betaaldienst Google Pay, maar banken kunnen wel hun eigen Android-betaalapps maken die de NFC-chips gebruiken.