Stroomnet zit vol: geen plek voor nieuwe bedrijven in Noord-Holland
Het elektriciteitsnet zit in grote delen van Noord-Holland aan de maximale capaciteit, waarschuwt beheerder Liander. Voor nieuwe grootverbruikers is de komende vier tot zes jaar geen plaats.
Knelpunten zijn het elektriciteitsverdeelstation Oterleek bij Alkmaar en twee stations in Amsterdam,meldt Liander. De stations zitten aan de maximale capaciteit. Liander verwacht dat het station bij Alkmaar in 2025 voldoende is uitgebreid voor nieuwe aanvragen. In Amsterdam moeten nieuwe stations worden gebouwd, wat vier tot zes jaar zal duren.
Door de belasting van het stroomnet is er in twaalf gemeentes rond het Alkmaarse station geen plaats voor nieuwe grootverbruikers van elektriciteit. Het gaat om gemeenten als Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard.
Geen gevolgen voor consumenten
De stations die in Amsterdam aan hun capaciteit zitten, leveren aan Amsterdam Centrum, Noord, West en deel van het westelijk havengebied. In juni meldde Liander ook al twee andere stations in de hoofdstad die aan hun capaciteit zitten. Nieuwe bedrijven of bestaande bedrijven die extra stroom willen verbruiken, moeten daardoor op de wachtlijst.
Voor consumenten en ondernemers in de betreffende gebieden die al een contact hebben zijn er geen gevolgen. Ook is er al capaciteit gereserveerd voor nieuwe woningbouw.
Komende jaren meer knelpunten
Er zullen de komende jaren meer knelpunten komen, denkt Liander. De problemen zijn het gevolg van een sterk stijgende vraag naar stroom. Groeiende economie, digitalisering, huizenbouw en verduurzaming zorgen volgens de netbeheerder voor een dermate explosieve groei in de vraag naar stroom, dat het net het niet aankan.
Vorige week nog waarschuwden Liander en de andere Nederlandse netbeheerders voor de grote ambities op het vlak van elektrisch rijden. Plannen om voor elke elektrische auto een eigen laadpaal te bouwen, zouden het stroomnet in de praktijk overbelasten.
Oproep aan het rijk
Liander vraagt provincies en gemeentes om meer hulp. Zo pleit de beheerder voor aanpassing van wet- en regelgeving om investeringen in in een toekomstbestendig energiesysteem te stimuleren. De provincie Noord-Holland vindt op zijn beurt dat er ook geïnvesteerd moet worden in waterstof- en warmtenetten, die het stroomnet zouden moeten ontlasten.
Om het stroomnet toekomstbestendig te maken, moeten de komende jaren één op de drie straten open, denkt Liander. Hoe lang dat precies gaat duren is volgens de beheerder moeilijk te zeggen, mede door een chronisch tekort aan technici en lange doorlooptijden.