Apple verzet zich tegen EU-verplichting usb-c: 'Slecht voor klanten en milieu'
Apple uit in een nieuwe formele reactie kritiek op het voorstel van de Europese Commissie om usb-c te verplichten als de universele oplaadstandaard voor veel gadgets.
De Europese Commissie kwam in september met zijn wetsvoorstel om usb-c te verplichten als standaard om gadgets mee op te laden. Er wordt al tien jaar over de wet gesproken. Vooral Apple zou door de wet worden getroffen: de iPhone-maker is de enige die zijn telefoons niet met een usb-aansluiting levert, maar met de eigen Lightning-poort.
In een formele reactie vraagt Apple de Europese Commissie vandaag om zijn plannen te heroverwegen. Het bedrijf noemt de eisen disproportioneel en vreest dat de innovatie lijdt onder de verplichting maar één bepaalde connector te gebruiken.
'Slecht voor innovatie'
Apple stelt dat als de wet tien jaar geleden al was ingevoerd, het verouderde micro-usb nu de standaard was geweest. Dat was volgens Apple ten koste gegaan van innovaties, zoals usb-c. Die standaard is vrijwillig door vrijwel alle bedrijven geaccepteerd: ook Apple Mac-computers en veel iPads worden inmiddels geleverd met usb-c.
Vooral de specifieke, wettelijke eis gaat volgens Apple te ver. Het bedrijf wijst op de versie van usb-c die nu in het Europese wetsvoorstel wordt genoemd. Inmiddels is er alweer een nieuwere versie verschenen, met snellere data- en laadsnelheden.
Apple vreest dat dergelijke innovaties veel langzamer de markt vinden als Europa daar steeds de wet voor moet aanpassen. De Europese Commissie zei eerder wel open te staan voor de evolutie naar een betere opvolger van usb-c.
'Klanten en milieu de dupe'
Apple stelt verder dat de wet veel te streng is bij het afschalen van producten zonder usb-c. Bestaande iPhones zouden dan niet meer verkocht mogen worden, terwijl juist oudere modellen vaak goedkoper zijn. Apple noemt dat slecht voor klanten die voor minder geld een iPhone willen kopen.
Bovendien is het snel uitfaseren van telefoons zonder usb-c volgens Apple slecht voor het milieu. Nog ongebruikte telefoons zouden dan vanwege de verkeerde aansluiting niet meer verkocht mogen worden. Ook wijst Apple op alle huidige Lightning-accessoires en opladers, die na een overstap overbodig zijn.
Het bedrijf pleit er ook voor om de overgangsperiode na de invoering van de wet minstens vier jaar te maken. In het huidige voorstel staat een overgangsperiode van twee jaar.
Verwarrende standaard
Verder wijst het bedrijf op de verwarring die voor consumenten kan ontstaan rond usb-c. Bij die standaard zien alle poorten en kabels er wel hetzelfde uit, maar de eigenschappen lopen nog sterk uiteen. De organisatie achter usb kwam daarom zelf onlangs met nieuwe logo's, in de hoop die verwarring te verminderen.
Het overstappen naar een andere aansluiting is volgens Apple een zeer kostbare en ingrijpende operatie. Apple stelde desgevraagd dat de wettekst niet de aanwezigheid van een fysieke poort lijkt te verplichten. Of dat betekent dat een iPhone zonder poort een optie is, liet het bedrijf in het midden. Wel ondersteunen iPhones sinds 2020 de eigen draadloze oplaadmethode MagSafe, naast de universele standaard Qi.
Volgens geruchten zou Apple werken aan een iPhone zonder een fysieke aansluitpoort.