Zorgen om schadelijke video's

TikTok werkt aan leeftijdsbeperking en scherpt regels aan

TikTok test leeftijdsbeperking ongeschikt kinderen eetstoornissen
8 februari 2022 om 12:58
Update: 8 februari 2022 om 13:12

Video-app TikTok wil een leeftijdsbeperking op video's invoeren. Daardoor krijgen jonge gebruikers filmpjes die alleen voor volwassenen geschikt zijn niet meer te zien. Ook verbiedt TikTok voortaan video's over 'verstoord eetgedrag'.

TikTok zegt dat het jonge gebruikers wil beschermen tegen ongepaste video's en content die alleen voor volwassenen geschikt is. Het bedrijf is daarom begonnen met het testen van leeftijdsbeperkingen op video's. Ouders moeten uiteindelijk in de app voor hun kinderen kunnen instellen dat ze ongeschikte video's niet meer kunnen zien.

TikTok ontwikkelt hiervoor een systeem om bepaalde soorten content te herkennen en de toegang ertoe te beperken voor minderjarigen. Het bedrijf gebruikt onder andere bestaande normen die al elders worden ingezet voor films en games. Ook krijgen videomakers binnenkort de mogelijkheid om zelf aan te geven of hun video alleen door volwassenen gezien mag worden. Concurrent YouTube heeft al jaren zo'n optie en hanteert een leeftijdsbeperking voor video's die het ongeschikt vindt voor gebruikers jonger dan 18 jaar.

De afgelopen jaren kreeg TikTok veel kritiek van ouders, omdat de populaire app onwenselijke en schadelijke content aan kinderen laat zien, zoals het promoten van eetstoornissen en levensgevaarlijke challenges

Strengere regels

TikTok maakte vandaag ook bekend zijn richtlijnen te hebben aangescherpt. Zo worden na het verbod op filmpjes over eetstoornissen ook video's over ander mogelijk schadelijk eetgedrag in de ban gedaan. Dat gebeurt volgens TikTok na overleg met artsen en experts.

"We gaan ook content verwijderen die verstoord eetgedrag promoot. Ons doel is meer symptomen te erkennen, zoals overmatig sporten of kort vasten, die vaak te weinig worden herkend als tekenen van een mogelijk probleem." Het bedrijf erkent dat er grijze gebieden zijn. "Het is lastig om consequent alles goed te doen."

In de nieuwe richtlijnen hebben zelfmoordhoaxes en gevaarlijke challenges een eigen sectie gekregen om deze regels beter zichtbaar te maken. Ook worden deadnamen, misgenderen en misogynie voortaan expliciet als verboden genoemd. 

3 miljoen Nederlanders op TikTok

TikTok is vooral populair onder jongeren, al groeit het gebruik van de app ook onder volwassenen. In totaal telt TikTok in Nederland meer dan 3 miljoen actieve gebruikers.

EU versus Big Tech: dit verandert je online leven