EU onderzoekt Ierse privacywaakhond: zou AVG-klachten niet aankunnen
De EU-ombudsman onderzoekt of de Ierse privacywaakhond wel genoeg slagkracht heeft om techreuzen te onderzoeken. In Ierland lopen de meeste privacyzaken omdat veel techbedrijven er hun Europese kantoor hebben.
De privacywet AVG wordt sinds 2018 gehandhaafd. Dat gebeurt in principe per land: Google is bijvoorbeeld gevestigd in Ierland, dus worden AVG-klachten over Google door onderzocht door de Ierse privacywaakhond DCP. Het probleem: de meeste grote techbedrijven hebben hun Europese hoofdkwartier in Ierland. De Ieren zouden daarom niet toekomen aan de meeste klachten, een probleem waar overigens meer landen mee kampen.
'98 procent klachten onbehandeld'
De Ierse burgerrechtenorganisatie ICCL stelt dat de waakhond "98 procent van de significante klachten over privacy onopgelost laat". De DCP betwist dat, maar toch start de EU-ombudsman Emily O’Reilly nu een onderzoek, meldt de Irish Times. President van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bevestigt het onderzoek in een brief aan de commissie, en stelt dat een gedetailleerd en volledig verslag over de afhandeling van AVG-klachten door de Ieren "gepast" is.
"Overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties melden dat de toepassing van de AVG in Ierland ontoereikend is, terwijl de commissie zulke klachten recent nog van de hand heeft gewezen", schrijft Von der Leyen. "Er zullen ongetwijfeld vragen in de hoofden van burgers rijzen als er verschillende feitelijke verhalen circuleren over de uitvoering van deze belangrijke wetgeving."
Al langer klachten over Ierland
Bedrijven als Apple, Google, Facebook, Microsoft, PayPal en Airbnb hebben hun Europese hoofdkwartier allemaal in Ierland en/of Luxemburg gevestigd. Daardoor zijn de toezichthouders in zulke landen verantwoordelijk voor AVG-klachten, ook al komen die klachten uit andere EU-landen.
De Europese Commissie presenteerde in 2020 al een onderzoek waaruit blijkt dat Ierland en Luxemburg te weinig middelen hebben om goed op te treden tegen de techbedrijven.
De situatie zorgt er ook voor dat techbedrijven zelf bij klachten uit andere EU-landen meteen naar Ierland wijzen. Dat overkwam de Belgische privacywaakhond, die Facebook wilde aanpakken na AVG-klachten. Het Hof van Justitie van de Europese Unie besliste vorig jaar dat Europese landen wel degelijk mogen optreden tegen bedrijven die niet in hun eigen land staan. Wel gelden daarvoor "bepaalde voorwaarden", en blijft de waakhond in het vestigingsland leidend bij klachten.