© NASA

Rusland Oekraïne ISS oorlog ruimtevaart
Oorlog in Oekraïne

Rusland: 'Ruimtestation ISS kan crashen door sancties VS'

25 februari 2022 om 14:09
Update: 25 februari 2022 om 16:58

Volgens het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, Dmitry Rogozin, brengen de Amerikaanse sancties tegen Rusland de samenwerking rond het ruimtestation ISS in gevaar. Hij stelt dat het ISS op Europa of de VS kan neerstorten. "Jullie lopen het risico."

Rogozin zegt dat de sancties die de VS aan Rusland hebben opgelegd vanwege de inval in Oekraïne gevolgen zouden kunnen hebben voor het functioneren van het ruimtestation ISS. In een serie tweets wijst Rogozin erop dat het ISS wordt bestuurd door Russische motoren.

"Wie zal ervoor zorgen dat het ISS niet neerstort in de VS of Europa als je de samenwerking met ons stopzet? Er is ook de mogelijkheid dat een constructie van 500 ton neerstort op China of India. Het ISS vliegt niet boven Rusland, dus jullie lopen al het risico," schrijft hij.

Rogozin sloot zijn tirade af te insinueren dat president Biden niet goed bij zijn hoofd is. "Heren, kijk eerst na of de mensen die deze sancties gepland hebben niet aan Alzheimer’s lijden."

ESA en NASA: samenwerken met Russen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Europese ruimteagentschap ESA hebben gezegd dat ze voor het ruimtestation ISS te blijven samenwerken met de Russen. ESA werkt met Roscosmos ook aan meerdere andere projecten. De agentschappen zullen in 2023 samen een marsverkenner op de rode planeet landen, zei Josef Aschbacher, directeur-generaal bij de ESA.

Een woordvoerder van NASA zei tegen Space.com dat de organisatie er alles aan zal doen om het ISS veilig te laten werken. Daarbij is de samenwerking met Rusland, dat twee astronauten aan boord heeft, essentieel.

Samenwerking is cruciaal

Volgens astronaut Garrett Reisman is het echter onwaarschijnlijk dat de ruimteagentschappen de samenwerking ooit zullen stopzetten. Het ISS is immers het product van een samenwerking tussen de VS, Europa, Rusland, Japan en Canada. Daarbij levert iedereen unieke, maar essentiële bijdragen. 

"Het Russische segment kan niet functioneren zonder Amerikaanse elektriciteit en de Amerikaanse zijde kan niet werken zonder de aandrijvingssystemen van de Russen," zegt Reisman aan CNN. "Je kan in dit geval niet tot een vriendschappelijke scheiding komen."

Cyberoorlog: kan het ook Nederland raken?