Onzekere toekomst ISS

NASA kijkt hoe ruimtestation ISS zonder Rusland verder kan

© NASA

NASA ISS Rusland Oekraïne ruimtestation ruimtevaart
1 maart 2022 om 12:11
Laatste update: 1 maart 2022 om 12:17

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt hoe het ruimtestation ISS in een baan rond de aarde is te houden zonder Russische hulp. Volgens Rusland komt de samenwerking rond het ISS in gevaar door het conflict in Oekraïne.

NASA is verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening en de levensondersteuning, terwijl de Russische zijde de stuwkracht voorziet die het station in een baan rond de aarde houdt. 

Het hoofd van Roscosmos, Dmitry Rogozin, dreigde vorige week dat het ISS zonder Russische hulp zou kunnen 'neerstorten op de VS of Europa'. Er zijn voorlopig nog geen concrete tekenen dat Rusland uit het project wil stappen. 

NASA neemt als voorzorgsmaatregel toch al het heft in eigen handen en verkent nu alternatieve opties voor het geval dat Rusland zich toch uit het project terugtrekt. Zo zou ruimtevaartbedrijf Northrop Grumman al hebben aangeboden om een alternatief stuwsysteem te leveren. Ook SpaceX zou daarvoor een optie zijn.

'Heel moeilijk om alleen te werken'

Volgens Kathy Lueders, het hoofd van NASA’s bemande ruimtevaartprogramma, zijn er voorlopig echter nog geen problemen. Daarbij liet ze weten dat de Russische tegenhangers nog altijd toegewijd meewerken aan alle projecten op het ISS. 

“Maar we kijken continu hoe we flexibeler kunnen werken,” zegt Lueders. Ze voegt daar wel aan toe dat het voorlopig enkel om noodplannen gaat. "Het zou heel moeilijk zijn voor ons om alleen te werken. Het ISS is een internationaal project met wederzijdse afhankelijkheden."

Elon Musk staat klaar

Zakenmagnaat Elon Musk liet op Twitter alvast weten dat zijn bedrijf SpaceX klaarstaat om de Russische verantwoordelijkheden over te nemen. Hij deed dat door te antwoorden op de tirade van Rogozin. Toen deze vroeg 'wie het ISS zal redden van een ongecontroleerd neerstorten"' antwoordde Musk simpelweg met het logo van SpaceX.

Bekijk ook: