Wetenschappers maken nieuwe boodschap voor buitenaardse wezens
NASA-wetenschappers hebben een bericht geschreven dat binnenkort mogelijk de ruimte in wordt geschoten in een poging contact te maken met buitenaardse wezens.
De nieuwe poging om met buitenaardse wezens te communiceren heet Beacon In The Galaxy (BITG) en werd ontwikkeld door een team wetenschappers bij het Amerikaanse NASA. "De boodschap omvat wiskundige en natuurkundige basisconcepten om een universeel communicatiemiddel tot stand te brengen, gevolgd door informatie over de biochemische samenstelling van het leven op aarde", zegt hoofdauteur Jonathan Jiang. Doel is volgens hem "de maximale hoeveelheid informatie over onze samenleving en de menselijke soort te leveren in een minimale hoeveelheid berichten".
In het bericht wordt ook de locatie van het zonnestelsel in de melkweg ten opzichte van andere hemellichamen gegeven, samen met gedigitaliseerde afbeeldingen van het zonnestelsel en het aardoppervlak. Het bericht eindigt met gedigitaliseerde beelden van een man en een vrouw, samen met een uitnodiging voor eventuele ontvangers om te reageren.
Binaire code als 'universele taal'
De wetenschappers kozen uiteindelijk voor binaire code in de hoop dat intelligente buitenaardse wezens dat begrijpen. "Dat is waarschijnlijk universeel voor alle vormen van intelligentie", zegt Jiang. "Het is de eenvoudigste vorm van wiskunde omdat er maar twee tegenovergestelde toestanden zijn: nul of één." Ook andere berichten die in de loop der jaren de ruimte werden ingestuurd, maakten gebruik van binaire code.
Het bericht zou moeten worden verstuurd via de Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) in China, de grootste radiotelescoop in de wereld en via de Allen Telescope Array van de Search for Extraterrestrial Life intelligence Institute (SETI). Het zou verstuurd worden richting een gebied in de Melkweg waarvan wetenschappers vermoeden dat de kans op leven het grootst is.
Het donkere woud
Niet iedereen is blij met de nieuwe poging. Sommige deskundigen waarschuwen dat het uitzenden van de positie van de aarde een uitnodiging zou kunnen zijn voor een potentieel vijandige soort. Dat doet denken aan de theorie van het 'donkere woud', die populair werd gemaakt door sciencefiction-schrijver Liu Cixin.
Het 'donkere woud' is gebaseerd op een paar simpele stellingen. Ten eerste wil alles wat leeft, in leven blijven. Ten tweede is er geen manier om te weten of buitenaardse levensvormen al dan niet goedaardig zijn. De derde stelling is dat, als je zeker wil zijn om te overleven, de veiligste optie is om andere levensvormen te vernietigen voordat zij dat bij jou kunnen doen. De theorie verklaart meteen waarom we nog geen buitenaards leven hebben kunnen observeren in een universum dat triljarden sterren bevat. Elke levensvorm die zijn locatie vrijgeeft, zou volgens de theorie vernietigd worden.
Hoewel Jiang die vrees erkent, is hij er toch van overtuigd dat buitenaardse wezens die intelligent zijn, waarschijnlijk wel goedaardig zijn. "De logica suggereert dat een soort die voldoende complexiteit heeft bereikt om communicatie door de kosmos mogelijk te maken, zeer waarschijnlijk ook een hoog niveau van onderlinge samenwerking heeft bereikt en dus het belang van vrede en samenwerking zal kennen."
Voorgangers ook in binaire code
BITG doet sterk denken aan de zogenaamde Arecibo Message. Dat was een binair bericht dat in 1974 de ruimte werd ingestuurd door de Arecibo Radio Telescope, een van de grootste telescoopinstallaties die ooit zijn gebouwd. Die boodschap bestond uit slechts 1679 bits en toonde een rudimentaire versie van ons zonnestelsel, DNA, een stokfiguurtje dat een mens moet voorstellen en een aantal biochemische elementen.
Er zijn ook al fysieke berichten de ruimte ingestuurd. Zo bevatten Pioneer 10 en 11, twee onbemande verkenningsvluchten die intussen van het zonnestelsel wegvliegen, een plakkaat met wat simpele informatie. Opvolgers Voyager 1 en 2 bevatten diepgaandere informatie op een grammofoonplaat. Daarop staan allerlei foto’s, muziek en begroetingen van de aarde voor potentiële buitenaardse wezens.
De Voyagers worden uiteindelijk de eerste objecten die door de mens gemaakt zijn om het zonnestelsel te verlaten. Volgens NASA zal dat echter zo’n 30.000 jaar duren. Er wordt verwacht dat de twee ruimtevaartuigen nog tot 2036 simpele signalen naar de aarde kunnen sturen, waarna ze daar niet genoeg stroom meer voor zullen hebben.