Rusland tegen TikTok: toon geen militaire video's aan minderjarigen
De Russische regering heeft aan TikTok gevraagd om geen militaire filmpjes meer aan te raden aan minderjarige gebruikers, vanwege de stroom 'anti-Russische' video's.
De Russische toezichthouder Roskomnadzor zegt dat veel van de militair-gerelateerde content die op TikTok wordt gepost 'anti-Russisch' is. Daarbij beweert het dat zulke video's worden aangeraden aan minderjarige gebruikers. TikToks algoritme raadt regelmatig actuele onderwerpen aan, zelfs wanneer gebruikers dat onderwerp niet volgen.
Roskomnadzor kondigde het verzoek aan TikTok aan via zijn officiële Telegram-kanaal. TikTok reageerde niet meteen op het verzoek van het Russische ministerie, meldt Reuters. Net als op andere sociale platforms verschenen er de afgelopen dagen op TikTok talloze video's over de oorlog in Oekraïne. Mensen filmen niet alleen hoe flatgebouwen worden gebombardeerd maar ook hoe Oekraïense burgers de tanks en pantservoertuigen van Russische soldaten aanvallen.
TikTok heeft wel de kanalen van de Russische staatsmedia RT en Sputnik geblokkeerd in de hele Europese Unie. TikTok deed dat nadat de EU zondag aankondigde dat het strenger zal optreden tegen Russische misinformatie.
Strijd tegen de techreuzen
TikTok is niet het enige bedrijf dat de strijd met de Russische propagandamachine aangaat. Zondag blokkeerde techgigant Meta de Russische staatsmedia al in Oekraïne. Gisteren ging het een stapje verder en blokkeerde het RT en Sputnik in de hele EU.
Ook Google doet mee. Het bedrijf maakte het zaterdag al onmogelijk voor bepaalde Russische kanalen om geld te verdienen uit advertenties op YouTube. Vandaag werden de YouTube-kanalen van Sputnik en RT in de EU geblokkeerd.
Twitter draagt op een andere manier een steentje bij. Het sociale medium labelt sinds gisteren tweets die linken naar bepaalde Russische websites. Daarbij waarschuwt het met een oranje uitroepteken dat gebruikers geïnformeerd moeten blijven. Ook maakte het dergelijke tweets minder zichtbaar op het platform.
Rusland slaat terug
Rusland beperkte de toegang tot een aantal sociale media nadat de maatregelen van de EU en de techreuzen van kracht gingen. Het land vertraagde bijvoorbeeld het internetverkeer van zowel Facebook als Messenger.
Ook Twitter is al enkele dagen moeilijk te bereiken. Dat werd gemeld door Netblocks, een website die het internet in oorlogsgebieden monitort. Twitter antwoordde in een statement dat het er alles aan probeert te doen om de service online te houden.
Oorlog mag geen oorlog genoemd worden
Ook binnen Rusland zelf heerst er onenigheid. Roskomnadzor waarschuwde een aantal onafhankelijke media vorige week al dat ze moesten stoppen met negatieve berichtgeving over de oorlog. De waakhond zei daarbij dat de media content die 'misleidend' is moeten verwijderen. Als ze dat niet zouden doen mogen ze geen nieuws meer verspreiden.
Het gaat om minstens tien onafhankelijke Russische media. Een daarvan is Novaya Gazeta, wiens hoofd Dmitry Muratov vorig jaar nog de Nobelprijs voor de vrede kreeg. “We blijven oorlog oorlog noemen,” vertelde Muratov gisteren aan The New Yorker. “Wij respecteren de soevereiniteit van Oekraïne en de soevereiniteit van Novaya Gazeta.”