Voorlopig geen datacenter van Facebook-moederbedrijf in Zeewolde
Facebook-moederbedrijf Meta heeft besloten om de bouw van het omstreden datacenter in Zeewolde voorlopig te pauzeren. Vandaag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de komst van het grote serverpark.
"Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren", aldus een Meta-woordvoerder over het datacenter.
Vorige week riep een meerderheid van de Eerste Kamer het kabinet al op meer te doen om de komst van het datacenter tegen te houden. Ook de inwoners van Zeewolde lieten van zich horen: de gemeenteraadsverkiezingen werden in de gemeente gewonnen door partijen die fel tegen het datacenter zijn.
Hugo de Jonge
Vandaag heeft ook de Tweede Kamer tegen de komst van het datacenter gestemd. De partijen willen dat verantwoordelijk minister Hugo de Jonge meer doet om de komst van het datacenter tegen te houden.
Het nieuwe kabinet beloofde al strengere regels voor nieuwe datacenters, maar die zouden geen gevolgen voor het datacentrum in Zeewolde hebben gehad, doordat de gemeenteraad in december al met de komst had ingestemd.
Meta had echter ook een vergunning nodig van de gemeente en de provincie. Ook is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat moest nog bepalen of het de grond zou willen verkopen aan de gemeente. Dat traject loopt nog.
Meta: 'We willen goede buur zijn'
"Omdat we een goede buur willen zijn, hebben we vanaf dag één benadrukt dat een goede match tussen ons project en de mensen in Zeewolde het belangrijkste criterium is bij onze plannen", laat Meta weten.
Het bedrijf werkt sinds 2019 aan een datacenter in Nederland, op uitnodiging van 'lokale, provinciale en nationale overheid'. Het datacenter van Meta werd in eerste instantie onder de sluier van een onbekend bedrijf ontwikkeld, in november vorig jaar bleek Meta de opdrachtgever te zijn.
Veel zorgen
Sindsdien klinken er zorgen en kritiek. Inwoners en politici zijn bang dat het datacenter te veel vraagt van het toch al zwaar belaste stroomnet. Ook zijn er zorgen over gevolgen voor het landschap en de afvoer van restwarmte. Die kan schadelijk zijn voor het milieu en de omliggende natuur. Ook zou er volgens tegenstanders waardevolle landbouwgrond verloren gaan.
Voorstanders wezen op de komst van meer banen in de regio en extra belastingopbrengsten.
De lokale partij Leefbaar Zeewolde hoopt dat er definitief een streep door de plannen gaat en beraadt zich nog op vervolgstappen. Leefbaar en de ChristenUnie zijn de felste tegenstanders van het datacenter in de nieuwe gemeenteraad. De partijen willen samen een coalitie met een meerderheid in de raad vormen.