Onrust bij Twitter door komst Musk: gesprek moet zorgen wegnemen
Medewerkers van Twitter zijn bezorgd en kwaad over de aanstelling van Tesla-baas en miljardair Elon Musk als lid van de raad van bestuur. Twitter last nu een vergadering tussen zijn personeel en Musk in, om de gemoederen te bedaren.
Maandag werd bekend dat Elon Musk de grootste aandeelhouder van Twitter is geworden. Met ruim 9 procent van de aandelen wordt Musk nu verwelkomd tot de raad van bestuur, tot onvrede van sommige werknemers van Twitter.
Het bedrijf houdt daarom nu een zogenoemde AMA-sessie met Musk: ask me anything (vraag me alles). Dat meldt The Washington Post op basis van interne Twitter-communicatie. Zulke grote bijeenkomsten zijn gangbaar tussen het personeel en de ceo: AMA's met aandeelhouders zijn uitzonderlijk.
Cultuurverschillen: Twitter is liberaal
Sinds het nieuws van Musks aandelenkoop bekend werd, zou veel personeel van Twitter bezorgd en boos zijn. "Na de bekendmaking van ons bestuur hebben velen van jullie verschillende vragen over Elon Musk, en ik wil jullie uitnodigen die vragen aan hem te stellen", schrijft Twitter-ceo Parag Agrawal aan zijn personeel.
Twitter staat bekend als vrij liberaal bedrijf: met een hoofdkantoor in het linkse San Francisco is Twitter vaak snel uitgesproken in zijn beleid. Twitter was het eerste grote sociale medium dat Donald Trump permanent in de ban deed en het steunt progressieve doelen als Black Lives Matter en de LGBTQ-beweging.
Zwaargewicht Musk versus nieuwe ceo
Musk daarentegen gaat prat op de vrijheid van meningsuiting en vindt het moderatiebeleid van Twitter te streng. Als werkgever staat Musk bekend als zeer strikt: hij zou mensen regelmatig op staande voet ontslaan om meningsverschillen.
Ook zijn er zorgen over senioriteit: Musk heeft als rijkste man ter wereld en ceo van meerdere bedrijven meer aanzien dan de nieuwbakken ceo van Twitter, die het stokje eind vorig jaar van oprichter Jack Dorsey overnam.
Als eerste wapenfeit wist Musk de komst van van de langgekoesterde bewerkknop aan te kondigen. Twitter verduidelijkte later dat het al maanden aan die functie werkt.
Personeel stelt bezorgde vragen
"Vraagje: als een medewerker sommige dingen zou twitteren die Elon twittert, zouden ze door HR onderzocht worden", oppert een medewerker in de interne Slack-chat van Twitter. "Worden bestuursleden aan dezelfde maatstaven gehouden?"
Een andere Twitter-medewerker werkte eerder voor Tesla en wijst op de cultuurverschillen tussen de bedrijven. "Ik heb de vreselijke veranderingen in de bedrijfscultuur gezien. Ik ben extreem zenuwachtig omdat ik zelf heb kunnen zien waartoe hij in staat is."
Weer een andere werknemer schrijft: "We weten dat hij werknemers, de transgemeenschap, vrouwen en anderen met minder macht in de wereld schade heeft berokkend. Hoe gaan we die beslissing verzoenen met onze waarden?"
Ceo Agrawal drukt zijn personeel op het hart: "Een breed scala aan meningen en stemmen definieert onze dienst en dat moet ook intern worden weerspiegeld en omarmd."